Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

28-årig man frias i kritiserat våldtäktsmål

Gång på gång sa kvinnan "nej", men mannen trodde att det hela bara var del av sexakten och fortsatte. Mannen friades i tingsrätten och i dag meddelas hovrättsdomen.
Foto: Tomas Leprince

LUND. Gång på gång sa kvinnan "nej", men mannen trodde att det hela bara var del av sexakten och fortsatte.

I december i fjol friades 28-åringen från våldtäktsanklagelserna eftersom Lund tingsrätt ansåg att han saknade uppsåt.

Nu frias 28-åringen även i hovrätten.

Kvinnan och den 28-årige mannen hade gemensamma bekanta och efter en utekväll i Lund bestämde de sig för att slå följe hem till 28-åringen.

Enligt domen ska de två ha börjat kyssas och smeka varandra, men när kvinnan sedan ska ha ångrat sig och började protestera ska 28-åringen bara ha fortsatt.

Kvinna har beskrivit hur 28-åringen höll för hennes mun och näsa så hon inte kunde andas och tvingat henne till både oralt och analt samlag samtidigt som han höll fast henne.

– Han verkade tycka om när jag protesterade och blev då mer aggressiv, säger kvinnan i förhör.

Inget uppsåt

I vintras togs ärendet upp i Lunds tingsrätt. Där slog domstolen fast att kvinnan visserligen utsatts för våldtäkt, men att den 28-årige mannen saknade uppsåt och friade honom.

I förhör har 28-åringen erkänt att han var våldsam och säger att kvinnan protesterat. Men att han trodde att det hela var en del i sexakten, eftersom han tyckt sig förstå att hon gillade dominanssex.

– Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer, säger 28-åringen i förhör.

Debattartikel

Domen i Lunds tingsrätt ledde till starka protester och röster höjdes för en samtyckeslagstiftning. Till sist gick domaren i målet ut och skrev en debattartikel där han försvarade sitt resonemang.

"Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort, han ska då också frikännas", skrev han på SVT opinion.

Dom i dag

Klockan elva på måndagsförmiddagen meddelade hovrätten över Skåne och Blekinge meddela sin dom. Hovrätten fastställer tingsrättens dom utan ändringar och väljer att fria 28-åringen från våldtäktsanklagelserna.

Hovrätten konstaterar, liksom tingsrätten, att 28-åringen använt visst våld och även att ord som "nej" och "sluta" förekommit, men anser inte att 28-åringen haft uppsåt.

Hovrätten tycker visserligen att det framstår som "svårförklarligt" hur 28-åringen kunde uppleva att det var tydligt att kvinnan ville ha dominanssex, men menar att det ändå inte finns underlag som talar för att 28-åringen medvetet genomfört sexuella handlingar mot kvinnans vilja.

"Han kan inte dömas"

Hovrätten skriver också i sin dom att kvinnans berättelse inte är lika sammanhängande som 28-åringen redogörelse av händelseförloppet. Målsägandes något osammanhängande och vaga uppgifter skulle kunna förklaras med att hon varit rädd och chockad, menar rätten, men gör dem samtidigt till svagare bevisning.

"Trots det våld som förekommit och de ord som uttalats kommer hovrätten därför till samma slutsats som tingsrätten; nämligen att 28-åringen inte uppsåtligen tvingat målsäganden till de sexuella handlingarna. Han kan därmed inte dömas för våldtäkt", skriver rätten i sin bedömning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!