Den 28-årige mannen kom självmant till polisstationen i Helsingborg. Foto: Jonas Lemberg
Den 28-årige mannen kom självmant till polisstationen i Helsingborg. Foto: Jonas Lemberg

28-årig man anhållen för supporterdöd

Publicerad

Den 28-årige man som misstänks ha dödat den 43-årige fyrabarnspappan i Helsingborg i söndags anhölls natten till tisdagen.

Han är själv småbarnspappa och tidigare dömd för våld mot tjänsteman, men beskrivs som skötsam.

Mannen nekar till brott, enligt hans advokat.

– Han tillstår delaktighet i händelsen, säger advokaten Stefan Rosell.

Polisen inledde klockan 11 på tisdagen ett förhör med 28-åringen som sedan fortsatte i en och en halv timme.

– Han har lämnat en fullödig berättelse om allt han känner till om den här händelsen, säger hans advokat Stefan Rosell.

Han fortsätter:

– Jag kan inte säga mer än att han förnekar brott och han är precis som alla andra förkrossad över det som har inträffat. Det är därför han själv har kontaktat polisen, för att bidra med de uppgifter han kan i utredningen. Han tillstår delaktighet i händelsen

Men på vilket sätt vill Stefan Rosell inte gå in på.

– Han har haft en del i händelseförloppet.

"Är förkrossad"

Den 28-årige mannen har via sin advokat nu påkallat ett antal ytterligare utredningsåtgärder.

– Han har påkallat att ett antal andra personer ska höras och att man tar in en del uppgifter från polisinsatsen.

Enligt Stefan Rosell är ett av skälen till att hans klient väntade så länge med att kontakta polisen att han inte kände igen uppgifterna som publicerats i media.

– De har inte mycket med verkligheten att göra. Först när polisen själv håller presskonferens och förklarar om händelsen kan han på något vis koppla det som verkligen har hänt till det han har varit med om.

Hur mår han?

– Han är förkrossad.

Enligt Stefan Rosell spärrade polisen aldrig av runt platsen där händelsen inträffade.

– Påstår man här att det har begåtts ett dråp är det ovanligt att det inte sker en avspärrning.

Kom till polisstationen

Den 28-årige mannen kom självmant och ringde på polisstationens dörrklocka klockan 23.34 på måndagskvällen.

– Han talade om vem han var och sedan greps han, säger Helsingborgspolisens inre befäl Kenneth Andersson.

Poliserna höll ett första förhör med mannen efter gripandet och klockan 00.34 anhölls 28-åringen på sannolika skäl misstänkt för dråp. På tisdagseftermiddagen ändrades brottsrubriceringen till grov misshandel alternativt vållande till annans död.

Enligt Kenneth Andersson vid Helsingborgspolisen är den 28-åringen känd för dem sedan tidigare – för just fotbollsrelaterad brottslighet.

– Han är straffad men inte för några större brott. Inte något så allvarligt som det han misstänks för nu, säger Kenneth Andersson.

Han vill inte svara på frågan om 28-åringen – som även är småbarnspappa – är med i HIF:s ökända huliganfalang Frontline.

"Trevlig kille"

Det står en kruka med blommande krokus vid dörren till tegelvillan där 28-åringen bor med sin familj, i fönstret hänger en liten skylt med texten "Hem ljuva hem".

Här, i den lugna familjeidyllen, är de boende skakade av att deras granne är den person som pekas ut som gärningsman till dödsmisshandeln av fyrabarnspappan.

– Det är en trevlig kille, det tycker jag även om jag bara sagt hej och snackat lite smått, säger en granne.

28-åringen och hans fru och dotter flyttade in i området för ett drygt år sedan. Det senaste året har han ägnat mycket tid åt att renovera och rusta upp bostaden.

– Han har jobbat som attan.

Det har inte undgått grannarna att 28-åringen var mycket fotbollsintresserad - och en hängiven supporter till Helsingborgs IF.

– Varje gång det var match hängde han upp deras flagga i fönstret.

När HIF spelade bortamatch samlades ofta flera av 28-åringens vänner hemma hos honom och följde matchen på tv.

– Det är ofta ett helt gäng som kommer dit, säger en granne.

Dömd för hot mot tjänsteman

I november 2009 dömdes mannen till dagsböter för hot mot tjänsteman efter ett bråk med en ordningsvakt på en bar på en mindre ort i Skåne.

Enligt domen ska 28-åringen ha svingat ett ölglas mot ordningsvakten och sedan hotat med att komma tillbaka och "skjuta henne i pannan med två skott", efter att hon påtalat att han inte betalt sin entréavgift.

Inför rättegången uttalade sig frivården om hans livssituation och konstaterade att han "synes leva under ordnade former", och hade alla förutsättningar att genomföra en föreskrift om samhällstjänst om en sådan dom skulle bli aktuell.

I Kriminalvårdens personutredning inför domen uppger 28-åringen att han har flickvän och en fast anställning. Fotboll och en annan sport är hans stora intressen och han spelar regelbundet på stryktipset, men inte för några stora summor.

Han uppger att han dricker alkohol ett par gånger i månaden men att drickandet inte lett till några tidigare problem.

"Känns som en framgång"

Enligt polisområdeschefen i Nordvästra Skåne, Tommy Svengard har alltså 28-åringen medgett i förhöret i natt att han var på platsen där dådet skedde.

– Han har vidgått att han var på platsen och att han har varit iblandad i ett bråk, säger Tommy Svengard.

– Det känns som en framgång i utredningsarbetet och det har varit ett intensivt arbete och det känns skönt. Det är tragik för den drabbade familjen och även för den här personen, om det nu är så att det här är gärningsmannen.

Vad talar för att ni har rätt gärningsman?

– Inte mer än att han självmant nu har anmält sig, säger Tommy Svengard.

Avled

Den 43-årige fyrabarnspappan och djurgårdssupportern hittades klockan 14.28 i lördags – en halvtimme innan HIF:s match mot Djurgården skulle börja. Han hade tagit emot ett slag mot huvudet som fått honom att falla handlöst mot den hårda stenbeläggningen.

Fallet gav honom så svåra skallskador att han avled.

Enligt en källa med insyn i polisarbetet hämtades flera personer med koppling till Frontline till förhör under måndagen.

Kriminalkommissarie Caroline Aspinge som har lett utredningen ville dock bara bekräfta att polisen sökte efter en mansperson och att man visste en hel del om hans klädsel.

Enligt uppgift till KvP har polisen arbetat med hypotesen att gärningsmannen efter händelsen flydde in på HIF:s arena Olympia.

Det är en uppgift som Caroline Aspinge inte ville kommentera.

Chockade

Så här redovisade hon polisens bild av händelseförloppet:

– Målsäganden går med två andra personer upp för trappan. De kommer i samspråk med några från en annan gruppering. En person utdelar våld mot målsägandens huvud.

– Fallet gav honom svåra skallskador, säger Caroline Aspinge.

Polisen har förhört ögonvittnen som såg hur gärningsmannen slog 43-åringen i huvudet.

Expressen.se har varit i kontakt med den anhållne mannens mamma som inte vill ge någon kommentar.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag