Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smitta under kontroll – bara 14 på sjukhus

Smittskyddsläkare Eva Melander.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt har all slags provtagning för covid-19 i Skåne fördubblats på fyra veckor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittläget i Region Skåne fortsätter utvecklas i lugn takt.

– Det är glädjande att smittläget är så pass stabilt och att vi i dagsläget inte ser tecken på några större utbrott, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

Under senaste dygnet vårdades 14 patienter på sjukhus, varav tre fick intensivvård.

Under de senaste tre veckorna har Region Skåne kraftigt utökat möjligheterna för invånare att göra självtest och väntetiden har kortats väsentligt.

Totalt har all slags provtagning för covid-19 i Skåne fördubblats på fyra veckor. Trots det syns ingen större ökning av andelen positiva fall utan de ligger stabilt kvar på 1-2 procent.

Enligt Smittskydd Skåne Smittan finns smittan kvar i hela länet och varje dag registreras i genomsnitt ett 40-tal positiva fall.

19-49 år dominerar

 Det är fortfarande åldersgruppen 19-49 år som dominerar de positiva fallen i statistiken. 

Bland äldre ligger antalet positiva fall kvar på en låg nivå, detsamma gäller antalet smittade på särskilda boenden i kommunerna.­

– Det är glädjande att smittläget i Skåne är så pass stabilt som det är och att vi i dagsläget inte ser tecken på några större utbrott, säger smittskyddsläkare Eva Melander. 

Smittskyddsläkaren manar dock om fortsatt försiktighet.

– Även om läget är stabilt i Skåne just nu så gäller det att fortsätta hålla i och hålla ut ett tag till, säger Melander som tackar skåningarna för de uppoffringar de hittills gjort.

277 har mist livet

Under den senaste månaden har antalet smittade i Skåne legat på stabilt 20 fall per 100 000 invånare.

Totalt sedan pandemin bröt ut har 5 605 personer inom Region Skåne konstaterats smittade. 277 personer har avlidit till följd av covid-19, men under senaste månaden har endast fem dödsfall rapporterats.  

Så skyddar du dig

Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik

Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.

Hosta och nys i armvecket.

Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.

Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.

De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.

Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.

Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Fakta: Region Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!