Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

27 personer gripna efter skottlossning

Omkring 25 personer greps efter skottlossningen.
Foto: Patrick Persson
Vittnen på platsen händelsen som krigsartade scener.
Foto: Micke Nilsson
Foto: Fritz Schibli/Topnews.se

Polisen utesluter inte att måndagskvällens skottlossning på Rosengård kan vara början på ett nytt gängkrig i staden.

Vid insatsen greps sammanlagt 27 unga män. Vid 15-tiden på tisdagen rapporterades att 19 personer anhållits, misstänka för mordförsök.

Strax efter klockan 23 på måndagskvällen hörde flera personer flera höga smällar.  Skott ska ha avlossats från tre olika håll och två lägenheter i ett bostadshus träffades av kulor. 

Vid insatsen greps sammanlagt 27 personer misstänkta för mordförsök och vapen togs i beslag. På tisdagen meddelades att 19 personer anhållits, misstänkta för mordförsök. Åtta släpptes, men misstanken mot dem kvarstod.

Två av de gripna ska vara endast 16 år. Men flertalet av de gripna är män i 20-25 årsåldern. Många är kända av polisen sedan tidigare.

– Jag har inte själv varit med om tidigare att man gripit så många som man kan sätta i samband med den här typen av brott, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Polisen beskriver skottlossningen som en extrem händelse. Att ingen människa kom till skada kan bero på att ett antal polispatruller var på plats mycket snabbt.

– Vi var på tårna eftersom vi fanns i området redan sedan i söndags, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Koppling till rättegång

Skottlossningen sätts i samband med den rättegång som startade under måndagen, där ett antal personer ställdes inför rätta för bombattentaten mot fastighetsbolaget Victoria Park på Ramels väg

Under söndagskvällen inträffade en annan skottlossning mot en lägenhet på Ramels väg i Rosengård som också kopplas till rättegången. I huset befann sig bland annat en person som av en 20-årig man anklagats för att vara poliskälla vid bombattentaten. Ytterligare en man har dödshotats av 20-åringen för att vara polisinformatör.

20-åringen är mycket välkänd av polisen och pekas ut som huvudmisstänkt för bomberna mot Victoria Park. Det finns uppgifter i förhör där han påstås ha skrutit om att han ska spränga hela hyreshuset som hämnd mot fastighetsbolaget.

Enligt uppgifter till Kvällsposten hör de båda skottlossningarna ihop och handlar om en uppgörelse i Malmös undre värld där två grupperingar står mot varandra. 

Hög närvaro

Polisen förstår att invånarna i stadsdelen känner stor oro efter det som hänt.

– Vi tar oron på stort allvar och anser att vi har goda kontakter med många av invånarna. Vi vet att de boende inte vill ha det på det här sättet, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef. 

På frågan om det handlar om ett nytt gängkrig, säger han:

– Det är för tidigt att säga, vi måste ha mer information och vi vill inte spekulera.

Polisen vill inte kommentera vilken typ av vapen som tagits i beslag.

– Det är uppgifter som finns i förundersökningen och det är sekretess på det, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen kommer fortsättningsvis att ha hög närvaro på Rosengård, både med uniformerade och civila poliser.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!