Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

27-åring misstänks för att ha beställt mord på två män

En 27-årig man misstänks nu för att ha beordrat att två män skulle mördas den 2 februari i år. En av mannen dog. Den andre överlevde Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

En 27-årig Malmöbo har häktats i sin frånvaro som misstänkt för att ha beordrat mord. Han blir nu internationellt efterlyst. Offret är en man som sköts ihjäl på Docentgatan i Malmö i början av februari. 

Vid samma tillfälle utsattes en man för mordförsök.

Sedan tidigare sitter två yngre män häktade som misstänkta för att ha genomfört mordet och mordförsöket. Båda nekar. Skjutningen inträffade cirka kl 19.52 den 2 februari på Docentgatan i Malmö.

27-åringen som häktades i dag är fortfarande på fri fot. Begäran att han ska häktas är första steget för att få honom internationellt efterlyst.

KvP: Vet ni var han befinner sig?

– Det vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Det tar cirka ett dygn att få igenom en internationell efterlysning efter att en person häktats i sin frånvaro.

Utredningen av mordet på 30-åringen är speciell. Han blev aktuell för polisen i samband med en annan utredning och kopplades till en av de större härvor med bedrägerier som utförs genom att lura framför allt äldre att på ett felaktigt sätt använda sitt mobila bank-ID eller sin bankdosa.

LÄS MER: Två yngre män häktade för mord på Docentgatan 

Kvällsposten har tidigare beskrivit hur polisen i andra utredningar mot ligor i Malmö satt in intensiv spaning mot misstänkta för att kunna binda bedragarna till den här typen av bedrägerier.

Polisen spanade på offret

Så var det den här gången. 30-åringen som sköts ihjäl på Docentgatan var föremål för sådan spaning. Polisen visste vad han skulle göra och vart han befann sig.

Strax innan 30-åringen sköts hade han tagit emot en större summa pengar som kopplas till bedrägerier med bank-ID.

Källor med insyn i utredningen uppger för Kvällsposten att poliser i princip kunde följa vad som hände strax innan 30-åringen mördades.

27-åringen misstänks för anstiftan till mordet på 30-åringen och anstiftan till mordförsök på hans bekant är känd sedan tidigare av polisen.

Han greps för flera år sedan med en halvautomatisk pistol i Malmö. På senare år har han dömts för mindre trafikförseelser.

Pengar från bedrägerier

27-åringen begärdes också häktad som misstänkt för grovt penningtvättsbrott i Malmö den 31 oktober förra året. Det betyder att åklagaren anser sig veta att 27-åringen den dagen tog emot en stor summa pengar som man kommit över genom bedrägerier.

Efter mordet på 30-åringen har det som började som en utredning av bedrägerier med bank-ID delats i två delar. Den andra delen handlar om utredningen av skjutningen på Docentgatan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!