Jesper Jul sköts till döds i december 2016. Foto: PrivatJesper Jul sköts till döds i december 2016. Foto: Privat
Jesper Jul sköts till döds i december 2016.  Foto: Privat
Nu pågår rättegången mot en 27-årig man. Foto: TOMAS LEPRINCENu pågår rättegången mot en 27-årig man. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu pågår rättegången mot en 27-årig man.  Foto: TOMAS LEPRINCE
En övervakningsfilm visar hur 27-åringen gick fram mot Jesper Jul, och avlossade ett skott på knappt sex meters håll. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn övervakningsfilm visar hur 27-åringen gick fram mot Jesper Jul, och avlossade ett skott på knappt sex meters håll. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En övervakningsfilm visar hur 27-åringen gick fram mot Jesper Jul, och avlossade ett skott på knappt sex meters håll.  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

27-åring erkänner – dödade polisen Jesper

Publicerad

Den danska polisen Jesper Jul sköts till döds utanför sin arbetsplats förra året. 

En övervakningsfilm visar hur en 27-årig man går fram mot honom – och avlossar det dödande skottet. 

Nu erkänner mannen att det är han som sköt Jesper Jul.

27-åringen som är misstänkt för mord är enligt Ekstrabladet känd för sitt hat mot poliser. Under tisdagen inleddes rättegången mot honom inletts i Glostrup, strax utanför Köpenhamn.

Enligt åklagare Dorthe Vejsig gick 27-åringen – till synes helt oprovocerat – fram mot Jesper Jul och avlossade ett dödligt skott. Händelseförloppet bekräftas av en övervakningsfilm som visades upp under rättegången. 

Erkänner – men inte mord

Den misstänkte har under utredningsarbetet vägrat prata med polis och rättsväsendet. Nu har han tvärvänt. 

27-åringen erkänner att det var han som dödade hundföraren Jesper Jul. Men han hävdar att det inte var mord. 

I rätten förklarade 27-åringens ombud att han erkänner den danska rubriceringen "grov vold med døden til følge" – vilket närmast översätts som vållande till annans död. 

Klart är att 27-åringen var den som avlossade skottet. Hur det danska rättsystemet dömer mannen handlar om hans avsikt.

– Vad var den tilltalades avsikt? Vad tänkte han i gärningsögonblicket skulle hända, frågade sig åklagaren Dorthe Vejsig, enligt danska medier. 

Stal pistol

Jesper Jul sköts den 6 december 2016 utanför polisstationen i Albertslund. Han hade precis satt sin hund Basse i bilen och väntade på en kollega. De var på väg ut för att träna med hunden när 27-åringen dök upp.

Efter att den misstänkte gått fram och tillbaka några gånger vände han mot Jesper Jul, gick med direkta steg och från knappt sex meter avlossade han ett skott. Dagen efter dog polisen av sina skador

Kvällen innan anmäldes 27-åringen av Rødovre Skytteforening för stöld av en pistol av modellen Hammerli kaliber 0.22, som fortfarande är försvunnen.

Greps

Efter att 27-åringen skjutit Jesper Jul flydde han från platsen, och polisen satte in en jakt efter den misstänkte. Polisen spårade 27-åringen via hans telefon och kunde på så sätt följa flyktvägen.

40 minuter senare greps han. 

Under flykten ringde 27-åringen till sin pappa, han sökte på nätet efter advokat Mette Grith Stage och ringde även till hennes kontor.  

Rättegången fortsätter under onsdagen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag