Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

26-åring greps för vandaldåd i kyrka

Tidigt i torsdags morse vandaliserades Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona.
Foto: STAFFAN SUNDÅS
Flera pipor har knycklats ihop.
Foto: PRIVAT
Piporna böjdes till av gärningspersonen.
Foto: PRIVAT
Registerandragen i trä är sönderslagna.
Foto: PRIVAT

Polisen har gripit en 26-årig man som misstänkt för den grova vandaliseringen av Trefaldighetskyrkan i Karlskrona i veckan.

– Åklagaren kommer att begära honom häktad, säger inre befäl Thomas Boking vid Karlskronapolisen.

I torsdags morse upptäcktes att någon hade tagit sig in i den centralt belägna 1700-talskyrkan vid Stortorget i Karlskrona och vandaliserat den nästan 200 år gamla orgeln.

Gärningsmannen hade knycklat till piporna och förstört dekorationerna.

– Personen har tagit loss pipor och knycklat ihop dem. Men även gått inuti i orgelverket och gjort skada, puttat ner dekorationerna och dragit loss registerandragen i trä, sa organisten Staffan Sundås till KvP.

–  Vi har givetvis försäkringar men det är tråkigt när det händer för det är ju ett så dyrbart instrument med en ljuvlig klang.

Inbrottslarmet utlöstes

Hur vandalen hade tagit sig in i kyrkan är oklart. Inbrottslarmet utlöstes inte förrän personen skulle ta sig ut därifrån vid 06-tiden på morgonen.

När polisen kom till platsen var personen inte kvar. Men på fredagskvällen greps en 26-årig man som misstänkt för dådet.

– Han är anhållen och har blivit förhörd under dagen. Utredningen går framåt men jag vet inte vad som har sagts under förhören, säger Thomas Boking.

– Mannen kommer att begäras häktad som misstänkt för grov skadegörelse. Brottet betraktas som grovt med tanke på värdet av det förstörda och att det har begåtts inne i en kyrka.

Kyrkan öppen i helgen

Den anhållne mannen beskrivs som känd av polisen sedan tidigare – men enbart för småbrott.

SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta om gripandet av 26-åringen.

Kyrkan ska trots vandaliseringen hållas öppen och användas över julhelgen.

– Vi kommer ha öppet och kunna ha alla gudstjänster tack vare våra flexibla och duktiga musiker, men det är ändå en sorg, säger Pamela Garpefors, kyrkoherde.

– Det mesta i kyrkorummet är intakt, men det var tyvärr orgeln som blev verkligt skadad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!