Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

26-årig man häktad för skjutning i Kalmar

Den 11 februari larmades polis till området ”Kattrumpan” i Kalmar efter att en ung man i 20-årsåldern skjutits ihjäl.
Foto: Helmuth Petersson.

En 26-årig man häktades på fredagen för misstänkt inblandning i en av de skottlossningar som ägt rum i Kalmar på senare tid.

Mannen har kopplingar både till X-team, en undergruppering till Bandidos, och det kriminella nätverket ”Norrlidengänget”, skriver Barometern.

På kort tid har två personer skjutits ihjäl i Kalmar. Ytterligare mordförsök och andra skottlossningar har också ägt rum.

Våldsspiralen i Kalmar inleddes den 11 februari med att en 22-årig man sköts ihjäl vid Östra Vallgatan nära Kattrumpan i centrala Kalmar.

Offret ska ha skjutits i huvudet och händelsen har beskrivits som en ren avrättning.

Fem dagar senare, den 16 februari, slog allmänheten larm om höga smällar eller skottlossning runt Norra Långgatan på Kvarnholmen.

På natten till den 18 februari skjuts det så rakt in i en lägenhet i stadsdelen Snurrom i Kalmar. I lägenheten fanns minst en person, men ingen kom till skada. Dagen efter sker ytterligare skottlossning på Två Bröders Väg i Norrliden.

Kallades för kräk

Söndag 6 mars inkom så flera samtal till polisen om skottlossning på Ängö. På plats hittades man i 25-årsåldern med misstänkta skottskador. Mannan avled senare.

I Kalmar har händelserna spridit stor oro. Polisen har bekräftat att det är en konflikt mellan två grupperingar– men man vill inte kalla det ett gängkrig.

– Det är mer att se som en konflikt mellan kriminella individer, har lokalpolisområdeschef Olof Bråve förklarat händelserna.

Men många har varit upprörda över våldsspiralen som slagit rot i staden.

Händelserna fick bland annat det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson att kalla förövarna som skjuter in i bostadsområden för kräk – något han stod fast vid när journalisterna senare frågade om ordvalet.

Polisen har efter de olika händelserna kraftsamlat och lovat att inte lämna någon ifred som bidrar till det eskalerande våldet.

Begärdes häktade

Under fredagen begärdes två personer häktade för händelsen i Snurrom. 26-åringen misstänks för mordförsök, grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan och skadegörelse.

Mannen häktades för grovt vapenbrott, skadegörelse och framkallande av fara för annan. Själv förnekar han brott.

Ytterligare en person, en 28-årig man bosatt i Torsås kommun, begärdes häktad för att ha hjälpt till vid attacken. Brottsrubriceringen var medhjälp till mordförsök. Men bevisningen ansågs inte räcka och mannen försattes på fri fot.