Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

25 miljoners-nota efter Greenpeaceaktionen

Greenpeaceaktionen mot kärnkraftverket i Oskarshamn blev en dyr historia. Nu står det klart att notan för intrånget blir över 25 miljoner för OKG. Foto: Greenpeace

Greenpeaceaktionen mot kärnkraftverket i Oskarshamn blev en dyr historia.

Nu står det klart att notan för intrånget blir över 25 miljoner för OKG.

Samtidigt hävdar kärnkraftverket att aktionen nu försenar den planerade moderniseringen av reaktor 2, rapporterar Barometern.

I början av mars i år tog sig ett 20-tal Greenpeaceaktivister in på OKG:s område. Bland annat tog sig aktivisterna upp på ett av taken på kärnkraftverket och satte upp ett stort "pensionskuvert". Enligt organisationen var syftet att få kärnkraftverket att stänga de gamla reaktorerna.

Totalt 24 aktivister greps och anhölls i samband med intrånget. Samtliga är fortfarande misstänkta för olaga intrång, enligt åklagare Johan Henningsson.

Men nu står det också klart att intrånget kommer att bli en kostsam historia för OKG.

– Det är i storleksordningen 25–30 miljoner kronor. Vi hade ju ett antal tusen personer som inte kunde göra sitt jobb under ett dygn, säger OKG:s vd Johan Svenningsson till Barometern.

Extrakostnader

Dessutom försenar intrånget moderniseringen av O2. På grund av att arbetet stoppades måste OKG sätta in extra resurser, men aktionen har också medfört extrakostnader för bevakning och kontroller.

– Tillsvidare stoppar vi alla fordon vid infarts­kontrollen, säger Johan Svenningsson till Barometern.

I nuläget är det fortfarande oklart om OKG kommer att begära skadestånd.

Efter händelsen har också Strålsäkerhetsmyndigheten och OKG startat var sin utredning av incidenten som fortfarande pågår.

– Men den preliminära slutsatsen av vår egen utredning är att våra system har fun­gerat, säger Johan Svenningsson till Barometern.