Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

25-åring häktad för mord misstänks vara psykiskt sjuk

Polis och räddningstjänsten hittade den 8 februari en skadad man som avled efter ett larm om en brand i ett uthus. Foto: Anders Grönlund
Den häktade 25-åringen misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Han greps samma dag som han misstänks ha mördat en man utanför Simrishamn. Foto: Anders Gröndlun

Den 25-årige man som misstänks ha mördat en man den 5 februari utanför Simrishamn kan vara svårt psykiskt sjuk. Det visar ett läkarutlåtande, skriver Ystads Allehanda.

Den misstänkte mördaren har i ett annat sammang kallat offret för sin bäste vän.

25-åringen greps kort efter mordet av polisens insatsstyrka. Gripandet skedde inte långt från platsen där den mördade mannen påträffats. 25-åringen bor själv i trakten men är inte granne med mannen som han misstänks ha mordet.

Utredningen av mordet startade som något helt annat. Polis och räddningstjänsten fick ett larm om en epxlosion i ett uthus. Det visade sig senare vara en brand. Vid uthuset hittades en död man.

25-åringen blev efter att han gripits anhållen som misstänkt för att ha mördat mannen. Han är sedan tidigare känd av polisen men senaste straffet ligger flera år tillbaka i tiden.

Dålig psykisk hälsa

Ystads Allehanda har tidigare rapporterat att han i samtal med frivården talat om offret som sin bäste vän. I frivårdens yttrande till Ystads tingsrätt fanns också en rekommendation att 25-åringen skulle genom vad som kallas en liten rättspsykiatrisk utredning, en paragraf 7-utredning.

Den visar att 25-åringens psykiska hälsa är mycket dålig.  Av utlåtandet framgår, enligt tidningen, att 25-åringen troligen led av en allvarlig psykisk störning när en rättspsykiater träffade honom men också när han ska ha mördat mannen som hittades vid uthuset.

En paragraf 7-undersökning innebar bland annat en den som ska undersökas samtalar i cirka en timme med en rättspsykiater. Specialisten som träffat 25-åringen rekommenderar nu tingsrätten att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En sådan tar avsevärt längre tid. Resultatet av den avgör om en person kan dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.