Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

25-åriga kvinnan om friande våldtäktsdom

Kvinnan ångrar inte att hon gjorde anmälan men har haft det jobbigt under utredningen. "Jag begriper det inte – då kan ju vem som helst gå runt och våldta och sedan säga "inte mitt uppsåt", säger kvinnan.
Foto: Tomas Leprince

LUND. När den 25-åriga kvinnan lyckades ta sig ut från lägenheten tidigt på morgonen var hon chockad, rödslagen, halvklädd och gråtande.

De personer som mötte henne på gatan, insåg att hon varit med om något förfärligt, vilket de berättade när våldtäktsmålet togs upp i Lunds tingrätt.

Trots att den 27-årige mannen medger att kvinnan vid upprepade tillfällen sa att hon inte ville ha sex ansåg tingsrätten i Lund att det inte var fråga om en våldtäkt - och friade honom.

- Jag föll ihop på marken när jag läste domen. Hur kan detta vara möjligt, var vad jag tänkte, säger den 25-åriga kvinnan till Kvällsposten.

Hon är en ung kvinna, 25 år, späd, väger 51 kilo. I den situation hon hamnade en höstnatt i Lund förra året hade hon önskat att hon haft mera styrka. Mera kraft att vägra när mannen hon följt med hem tilltvingade sig samlag och oralt sex. Att hon hade kunnat sätta emot när han örfilade henne och slog henne över baken.

- Han var betydligt starkare och större än jag, jag kände att jag blev rädd av vad han kunde göra, säger hon.

De träffades sent en kväll och det slutade med att de gick hem tillsammans. Där satt de en stund och snackade och började kyssas, så plötsligt lyfte han upp henne och bar in henne till ett sovrum.

- Allt var trevligt ända tills jag ångrade mig och inte ville mer, berättar hon.

Skrek sig svullen i halsen

Hon berättar att han inte brydde sig om de många "nej" och "sluta" som hon sa till honom. Enligt egna uppgifter i förhör skrek hon så mycket att hon svullnade upp i halsen.

I rätten förklarade mannen det med att han trodde det var hennes sätt att spela med i dominanssex, att han hade haft andra tjejer som sa nej och sluta utan att mena det.

Hon försäkrar att de aldrig talat om dominanssex. Hennes skrik var äkta och menade att få honom att släppa henne.

- Dominanssex är något båda är med på och det finns överenskomna stoppord. Vad som hände här var inget överenskommet, säger hon.

När hon slutligen lyckades fly från lägenheten och förvirrad kom ut på gatan visste hon inte var hon skulle ta vägen. En person hon mötte insåg att allt inte var som det skulle och ringde polisen.

- De sa till mig att om inte jag anmälde det här som våldtäkt så skulle de göra det, säger hon två dagar efter det att den friande domen mot 27-åringen har offentliggjorts.

Hon ångrar inte anmälan hon gjorde, men tycker att det varit jobbigt med hela utredningen, alla förhör, rättegången.

Hon har varit allt mellan deprimerad och fullständigt rasande över vad som hänt henne.

- Jag hade nog inte orkat med en dag till av det. Just nu känner jag mig väldigt sårbar, säger hon.

"Kan inte vara rätt"

Domslutet tycker hon är ett stort frågetecken, något som skrämmer henne, både för hennes egen del och för alla kvinnor.

- Jag begriper inte att rätten kunde döma så. Jag begriper det inte - då kan ju vem som helst gå runt och våldta och sedan säga "inte mitt uppsåt".

- En människa får skador som kan bestå hela livet. Den som orsakat det frias. Det kan inte vara rätt, säger hon.

Hon har svårt att se vad hon mer hade kunnat göra för att få bekräftelse på att hon utsatts för en våldtäkt. Eller åtminstone för någon sorts övergrepp.

Kanske överklagar

- Det borde finnas mer på straffskalan, om inte uppsåt kan styrkas så är det i alla fall fråga om vårdslöst beteende eller något annat oacceptabelt.

Om hon tänker överklaga vet hon inte än. Hon ska träffa åklagaren i målet nu i veckan för att tala om det.

- Jag vill gärna överklaga, som för att säga till andra kvinnor att inte ge upp, vi måste våga stå på oss. Säger vi nej så är det nej, fastslår hon.

Och menar det.

Så här skriver rätten i domen

"(27-åringen) har själv uppgett att han tog på sig en dominant roll, använde hårda tag och även visst våld".

"Han uppfattade att NN ville delta i detta".

"Sammantaget finner tingsrätten att det objektivt sett är visat att (27-åringen) med våld tvingat NN till samlag och därmed jämförlig handling. Tingsrätten har härefter att ta ställning till om (27-åringen) haft uppsåt att tvinga NN till samlag".

"Att NN på ett konsekvent sätt berättat om (...) det som hänt, ger visst stöd åt hennes berättelse, men inte tillräckligt för att visa att det är uteslutet att händelseförloppet utspelat sig på det sätt som (27-åringen) uppgett."

27-åringen "har uppgett (...) att han fått uppfattningen att NN gillade okonventionell sex".

"Han har vidare uppgett att han först fick en indikation på att hon ville ha 'hårt' sex".

"... han uppfattade hennes lågmälda användande av orden 'nej' och 'sluta' under samlaget som en del av det sexuella spelet".

Mannens ord i förhöret

Mannens version av händelsen är att kvinnan mycket riktigt sa nej vid flera tillfällen - men att han trodde att det handlade om dominant sex.

'' Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer.

'' Jag uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet, säger mannen i förhör.

Kvinnan beskriver att hon i flera dagar efter övergreppet hade ont i underlivet och käken i flera dagar och hade svårt att gapa, förmodligen eftersom hon skrikit så mycket.

Så säger lagmannen om domen

Ralf G Larsson, lagman vid Lunds tingsrätt, står bakom domen tillsammans med tre nämndemän.

'' Råder det tveksamheter så måste vi i rättssäkerhetens namn frikänna snarare än att sätta in någon på två års fängelse om vi inte är säkra på att de är skyldiga, säger Ralf G Larsson till Kvällsposten.

Både mannen och kvinnan har lämnat trovärdiga uppgifter, anser lagmannen:

'' Mycket av det han säger stämmer med vad hon säger. Nu har de inte haft något samtycke om dominanssex, men mannen har uppfattat det som att de hade det. Om han då gör något som inte han får göra så måste han förstå det, och det har inte åklagaren lyckats bevisa.

Förstår du att domen väcker starka känslor?

'' Jag förstår det. Tur att det är domstolarna som dömer och inte massmedia eller allmänheten, eller Facebook eller liknande. Det måste vara vi som står för rättssäkerheten i det här landet. Vi kan inte sätta in folk på två års fängelse där vi inte är helt säkra på att de är skyldiga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!