Hundratals greps vid en demonstration i Köpenhamn på söndagseftermiddagen. Foto: Tomas Leprince
Hundratals greps vid en demonstration i Köpenhamn på söndagseftermiddagen. Foto: Tomas Leprince

241 gripna vid ny demonstration

Publicerad
Uppdaterad
Ett demonstrationståg på några hundra personer satte sig i rörelse från Triangeln i norra Köpenhamn mot Nordhamnen vid lunchtid. Enligt flygblad som delades ut bland demonstranterna var planen att "blockera verksamheten" vid hamnen. Någon timme senare hade polisen gripit 241 av dem.
241 personer har gripits i det demonstrationståg som var på väg mot hamnområdet i Köpenhamn. 231 av dem för ordningsstörande och 8 av dem för brott mot vapenlagarna. I tåget fanns en lastbil med flak som enligt polisen inte bara innehöll en högtalaranläggning utan också var lastad med gatsten.
Därför inledde polisen sin insats mot demonstranterna. Aktionen beskrevs som "administrativa gripanden" som ibland görs av ordningsskäl.
Polisen understryker att ingen människa skadats under demonstrationen eller gripandena och att ingen materiell förstörelse har förekommit.

På väg till hamnen


Det var ett stort antal kravallutrustade poliser som omgärdade demonstrationståget.
Enligt flygblad som spridits var lastbilen och demonstranterna på väg mot hamnområdet. Bland målen fanns bland annat rederikoncernen A P Möller-Maersk som anklagas för att ha fraktat vapen åt USA under Irakkriget. Övriga mål som nämns är det centrala hamnkontoret, DFDS:s färjeterminal och containerterminalen. Demonstranterna uppmanades bland annat att skära bort tullmarkeringarna på containrar för att fördröja eller störa verksamheten.
Så långt kom man alltså inte.

Aggressiv stämning


Aggressiv stämning
Enligt folk på plas var stämningen ganska aggressiv under en stund.
Polisen uppmanade dem som inte vill bli gripna att genast lämna platsen. Övriga har beordrades att sätta sig ned. De flesta stannade.
Den första bussen med gripna har kört iväg från Österport station. Det stora medieuppbådet motades bort av polisen när gripandena började, säger TT:s utsända.
- Det är lite galet det här. Det är en laglig demonstration och de griper folk helt utan anledning. Det är inte okej, säger Nina Restorff, en av demonstranterna på plats.
KVP:s reporter på plats, Per-Ola Ohlsson rapporterade att allt verkade lugnt på Österport strax före klockan 15.
- Det lugnar ner sig på den här platsen nu, men det är fortfarande massor av aktivister på stan, säger han.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag