Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

24 matportioner åker taxi för 440 000 kronor

Två gånger varje dag åker de 24 portionerna taxi mellan äldreboendena Tollaregården och Nya Tollaregården. För mattransporten på ett par hundra meter betalar Kristianstad kommun över 440 000 kronor per år.

Nu kräver flera politiker att upphandlingen omförhandlas.

– Vi kan inte hantera skattemedel på det här sättet, säger omsorgsnämndens ordförande Bo Silverbern (M) till Kristianstadsbladet.

Kristianstad kommun låter delar av sin mat åka taxi.

Två gånger dagligen, middag och kväll, hämtar en taxi 24 portioner mat från köket på äldreboendet Tollaregården i Arkelstorp och kör till Nya Tollaregården. Avståndet mellan de två äldreboendena är, enligt Kristianstadbladet, ungefär 120 meter gångväg eller 350 meter bilväg.

För varje mattransport betalar kommunen 595 kronor eller 1 190 kronor per dag. Taxifärden för torr-, kyl- och frysvarorna, som genomfös en gång i veckan, kostar dessutom 140 kronor per gång. Detta innebär en total kostnad på 441 630 kronor plus moms under ett år.

Många politiker i kommunen har reagerat på upphandlingen och omsorgsnämndens förvaltningschef har gett områdeschefen i uppdrag att hitta en annan lösning.

"Skenat i väg"

Men priset för mattransporterna har redan omförhandlats en gång. Under hösten betalade kommunen ännu mer för matens taxiresor. Då var kostnaden för att köra de 24 portionerna de 350 metrarna totalt 544 780 kronor plus moms under ett år.

– Kostnaderna för den här upphandlingen har skenat i väg, vi kan inte hantera skattemedel på det här sättet, säger Bo Silverbern till Kristianstadsbladet.

Han tycker inte att detta är rätt sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

– Det är bättre, men jag tycker fortfarande att det är alldeles för högt, säger han till Kristianstadsbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!