Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

24 matportioner åker taxi för 440 000 kronor

Två gånger varje dag åker de 24 portionerna taxi mellan äldreboendena Tollaregården och Nya Tollaregården. För mattransporten på ett par hundra meter betalar Kristianstad kommun över 440 000 kronor per år.

Nu kräver flera politiker att upphandlingen omförhandlas.

– Vi kan inte hantera skattemedel på det här sättet, säger omsorgsnämndens ordförande Bo Silverbern (M) till Kristianstadsbladet.

Kristianstad kommun låter delar av sin mat åka taxi.

Två gånger dagligen, middag och kväll, hämtar en taxi 24 portioner mat från köket på äldreboendet Tollaregården i Arkelstorp och kör till Nya Tollaregården. Avståndet mellan de två äldreboendena är, enligt Kristianstadbladet, ungefär 120 meter gångväg eller 350 meter bilväg.

För varje mattransport betalar kommunen 595 kronor eller 1 190 kronor per dag. Taxifärden för torr-, kyl- och frysvarorna, som genomfös en gång i veckan, kostar dessutom 140 kronor per gång. Detta innebär en total kostnad på 441 630 kronor plus moms under ett år.

Många politiker i kommunen har reagerat på upphandlingen och omsorgsnämndens förvaltningschef har gett områdeschefen i uppdrag att hitta en annan lösning.

"Skenat i väg"

Men priset för mattransporterna har redan omförhandlats en gång. Under hösten betalade kommunen ännu mer för matens taxiresor. Då var kostnaden för att köra de 24 portionerna de 350 metrarna totalt 544 780 kronor plus moms under ett år.

– Kostnaderna för den här upphandlingen har skenat i väg, vi kan inte hantera skattemedel på det här sättet, säger Bo Silverbern till Kristianstadsbladet.

Han tycker inte att detta är rätt sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

– Det är bättre, men jag tycker fortfarande att det är alldeles för högt, säger han till Kristianstadsbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!