Under strider mot IS i Irak ska den 24-årige mannen poserat med en död fiendes avskurna huvud framför sig. Bilderna publicerades senare på Facebook. Foto: POLISENUnder strider mot IS i Irak ska den 24-årige mannen poserat med en död fiendes avskurna huvud framför sig. Bilderna publicerades senare på Facebook. Foto: POLISEN
Under strider mot IS i Irak ska den 24-årige mannen poserat med en död fiendes avskurna huvud framför sig. Bilderna publicerades senare på Facebook.  Foto: POLISEN
Mannen dömdes till sex månaders fängelse i tingsrätten. Foto: TOMAS LEPRINCEMannen dömdes till sex månaders fängelse i tingsrätten. Foto: TOMAS LEPRINCE
Mannen dömdes till sex månaders fängelse i tingsrätten.  Foto: TOMAS LEPRINCE

24-åring poserade med avskuret huvud

Publicerad

Under strider mot IS i Irak ska den 24-årige mannen ha poserat med en död fiendes avskurna huvud framför sig. Bilderna publicerades senare på Facebook. 

Mannen dömdes i Blekinge tingsrätt till sex månaders fängelse för krigsförbrytelse.

Nu tas fallet upp i hovrätten.

Den dömde mannen är irakisk medborgare som har stridit mot IS i Irak. Han avtjänar nu ett 4,5 år långt fängelsestraff för "guldrånet" i Kungsmark.

I den vevan hittades de makabra bilderna som låg till grund för att han senare dömdes för krigsbrott. På mobiltelefonen fanns bilder på en död fiendes huvud – och intill poserade mannen. 

Bilderna publicerades även på Facebook. 

Dömdes för krigsbrott

Vid en av bilderna sitter mannen på huk framför en skål med ett avhugget huvud i, och pekar på det med en skruvmejsel. Vad gäller det fotot ansåg rätten att mannen "utsätter personen ifråga för nedsättande behandling som är ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten".

För brottet dömdes den 24-årige mannen till sex månaders fängelse för krigsförbrytelser.

Men domen överklagades av såväl åklagare som försvar. 

Yrkade på livstids utvisning

24-åringen hävdade att han under hot tvingades att ta bilderna. Tingsrätten bedömde dock att bilderna inte gav ett intryck av tvång – snarare tvärtom. Dessutom uttryckte mannen under rättegången avsky mot de döda personerna.

Åklagaren yrkade på livstids utvisning, vilket ogillades av tingsrätten. Mannen är tidigare dömd till ett flerårigt fängelsestraff och tio års utvisning för rån. Utvisningen kvarstod. 

Nu pågår hovrättsförhandling med den 24-årige mannen. Åklagaren har återigen yrkat på livstids utvisning medan 24-åringen vill bli friad.

Om hovrätten fastställer tingsrätten dom kommer ett halvår att läggas till på det ursprungliga straffet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag