Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

24-åriga Maria: "Det går att bli helt frisk"

Maria Berg, regionansvarig för föreningen Frisk & Fri i Malmö, hjälper i dag andra som har drabbats av en ätstörning. Foto: Tomas Leprince

Maria Berg, 24, led av en ätstörning i tre års tid. Men hon lyckades bli frisk och i dag hjälper hon andra som insjuknat.

Som regionansvarig för föreningen Frisk & Fri i Malmö, jobbar hon för att andra ska få det stöd de behöver för att ta sig ur sjukdomen.

– Jag vill använda alla mina negativa upplevelser till något positivt, säger hon.

Behöver du hjälp?

Frisk & Fri hjälper och stöttar personer som har en ätstörning och deras anhöriga. På hemsidan www.friskfri.se hittar du kontaktinformation till din närmaste lokalavdelning.

I 14-årsåldern började Maria Berg må sämre och sämre. Tankar om att hon var dålig och värdelös smög sig på allt oftare, säger hon.

– Jag hade mycket oro och ångest, som blandades med den vanliga tonårskrisen. Ätstörningen blev ett sätt att hantera ångesten.

Maria berättar att för många börjar ätstörningen just så här – långsamt och som ett sätt att hantera sådant som pågår inombords.

– Många tror att det är ett trauma som utlöser ätstörningen, men ofta blir sjukdomen en trygghet, ett sätt att hantera ångest.

"En jobbig tid"

För Maria gick det bra. Hon säger att hon hade tur – en lärare insåg att allt inte stod rätt till och såg till att hon fick hjälp.

– Men det tog ändå lång tid innan jag bestämde mig för att försöka bli frisk. Det var en jobbig tid – det var svårt att få skolan, vänner och fritidsaktiviteter att fungera. Man blir instängd och fokuserar mycket på sig själv.

Maria fick diagnosen UNS, som är en förkortning för en ätstörning "utan närmare specifikation".

– De som inte passar in i kriterierna för anorexi eller bulimi får UNS, säger hon.

I dag har kriterierna för diagnoserna lättats upp något, berättar Maria. Men tidigare har kraven för att klassas som anorektiker eller bulimiker varit strikt reglerade.

– För att få diagnosen anorexi var det tidigare så att man måste ha förlorat mensen till exempel.

"Handlar om det psykiska"

Maria är noga med att poängtera att en ätstörning är en psykisk sjukdom. Ibland tar sig sjukdomen fysiska uttryck – men långt ifrån alltid.

– Det handlar inte om hur mycket eller hur lite man äter eller går ner i vikt. Det handlar om det psykiska, att man till exempel går runt med en konstant känsla av att vara ful, äcklig och värdelös.

Maria var sjuk i ungefär tre års tid. I dag är hon helt frisk och sedan 2010 är hon engagerad i frivilligorganisationen Frisk & Fri där hon stöttar andra som har en ätstörning.

– Det kan så klart vara jobbigt emellanåt och framför allt frustrerande när man hör om vad folk har varit med om. Men jag vill hjälpa andra. Jag vill använda alla mina negativa upplevelser till något positivt.

Till Frisk & Fri kan vem som helst vända sig – både drabbade och deras anhöriga.

– Men också lärare eller andra som kommer i kontakt med sjukdomen på olika sätt, säger Maria.

Hon anser att kunskapen om ätstörningar är för liten ute i samhället. Hon har till exempel hört många exempel på hur bemötandet inom vården brister.

– Det är frustrerande att höra om vårdpersonal som säger att de som söker hjälp inte väger tillräckligt lite för att ha en ätstörning. De flesta vänder sig först till en vårdcentral med sina problem. Finns det då ingen kunskap om sjukdomen där kommer man knappast vidare till en specialist sen.

Fel bild av sjukdomen

Okunskapen tror hon hänger ihop med att många har en uppfattning om att en ätstörning alltid syns utåt, och att bara vissa i befolkningen drabbas.

– Många tror att det här är en sjukdom som bara drabbar unga, högpresterande flickor som är duktiga och supersmala. Om folk har den bilden är det inte så konstigt att de som drabbas inte får hjälp eller förståelse.

Maria Berg vill gärna inge hopp till de hon hjälper inom Frisk & Fri. Hon är själv ett exempel på att det går att bli helt återställd.

– Det går att bli helt frisk. Det finns fördomar om att det här är något man får leva med hela livet, och det är ju inte särskilt hoppingivande. Det är viktigt att påpeka att det för vissa tar lång tid, men det går verkligen och det är värt att kämpa för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!