Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

24-åriga Madde: Jag har dubbla livmödrar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Klara Ljungberg.

Det är få som vet att kvinnor kan ha dubbla livmödrar. 

Madde Lundgren var 15 år när hon drabbades av fruktansvärda krystvärkar och läkarna upptäckte att hon hade två livmödrar, varav en var igentäppt och sprängfylld med blod. 

Klara Ljungberg fick veta att hon hade en delad livmoder när hon som vuxen hade svårt att få barn.   

Förra året rapporterades det om en kvinna i Bangladesh som chockade världen när hon först födde ett barn och därefter, 26 dagar senare, födde tvillingar. Bakgrunden tros ha varit att hon hade två livmödrar, vilket är väldigt ovanligt.

– Dubbla livmödrar, där de två livmoderanlagen är helt separerade, är mycket ovanligt. Det finns varianter som är vanligare där de två anlagen sitter helt eller delvis ihop, förklarar Johanna Wagenius, verksamhetschef inom obstetrik och gynekologi vid Helsingborgs lasarett. 

Men det finns även tjejer i Sverige som har dubbla livmödrar. 

Växjötjejen Madde Lundgren, 24, är en av dessa. 

– Jag gick i åttan när jag fick väldigt mycket mensvärk. Det ökade för varje månad, blev värre och värre. Till slut gjorde det så ont att jag inte kunde resa mig och vi fick åka till barnakuten flera gånger. 

Hade kunnat spricka

I åtta veckor gick hon på morfin innan läkarna såg på ett ultraljud att det fanns någonting i magen, kanske en cysta eller tumör. De bestämde sig för att undersöka magen med en titthålsoperation. 

– Läkarna fann då två livmödrar, varav en var igentäppt och sprängfylld med fyra deciliter mensblod som inte hade kunnat komma ut. Om vi hade väntat längre hade den kunnat spricka i magen och allt blod hade kommit ut i buken. 

Läkarna öppnade upp så att hon fick två slidgångar. Förklaringen till de hemska smärtorna var att hennes kropp hade försökt få ut blodet i den igentäppta livmodern genom krystvärkar. 

– Sedan fick jag göra en helkroppsröntgen för att se om jag hade fler dubbletter av organ och då såg man att jag bara hade en njure, vilket är vanligt hos personer med två livmödrar.  

I dag har Madde inga bekymmer men hon har försökt att komma i kontakt med fler som har dubbla livmödrar då hon själv börjar närma sig åldern där man ofta får barn. 

– Min gynekolog säger att det borde gå bra, kanske att jag får göra kejsarsnitt. Men jag har också hört svårare skräckhistorier.    

Läkaren gjorde high-five 

Klara Ljungberg, 36, hade å sin sida svårt att få barn och sökte sig till RMC (reproduktionsmedicinskt centrum) i Malmö. På ett ultraljud upptäckte de att hon hade en tvådelad livmoder med en livmodertapp, det vill säga en ”uterus bicornis”.  

– Plötsligt gjorde läkaren och sjuksköterskan high five utan att förklara varför men de hade väl slagit vad innan eller något, berättar hon. 

– Själv visste jag inte ens att det fanns. Jag började googla loss. 

Klara blev till slut gravid och fostret växte i hennes vänstra livmoder, den större av de två. Barnet fick förlösas med kejsarsnitt. 

– Det var lite speciellt, magen var större på vänster sida men hon kunde inte vända sig så bra så hennes fötter blev lite sneda.

Klara och Madde skulle båda vilja ha mer information om det. 

– Det skulle behöva forskas mer på det. Det var dålig kunskap inom vården även om jag fick ett väldigt bra bemötande. Jag var ganska orolig som gravid, vad kommer det innebära för mig? Är det risk för tidig förlossning? Det var mycket olika information, säger Klara. 

Enligt Johanna Wagenius finns det en liten ökad risk för komplikationer om man har två livmödrar. 

– Det finns en liten ökad risk för barnlöshet, missfall och för att föda för tidigt men de flesta med dubbla livmödrar har inga besvär och har inte svårt att få barn. 

Annika, 32: Jag har två fungerande livmödrar