23-åringen på plats i rätten. Han misstänks ha dödat 78-åriga Inger under ett bråk om en parkeringsplats i Landskrona. Foto: Lasse Svensson
23-åringen på plats i rätten. Han misstänks ha dödat 78-åriga Inger under ett bråk om en parkeringsplats i Landskrona. Foto: Lasse Svensson

23-åringen pressad till tårar i förhör om parkeringsdådet

Publicerad
Uppdaterad
Vice Chefsåklagare Göran Olsson gick hårt åt 23-åringen.
Mannen har berättat att kände sig rädd, både under händelsen på parkeringsplatsen och dagarna efteråt.
- Men du hade ju inte gjort något, du var ju oskyldig, varför var du då rädd? frågade åklagaren.
På måndagen inleddes rättegången i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt mot den 23-årige man som misstänks ha orsakat 78-åriga Ingers död. Den säkerhetskontroll alla fick passera tog tid och förhandlingen fick påbörjas innan alla hunnit komma in och sätta sig.
- Det var ett 30-tal personer på plats, främst journalister men även anhöriga till 23-åringen, säger han Per Lindelöw, KvP:s reporter på plats.
Förhandlingen hade knappt inletts förrän 23-åringen började gråta.
- När han såg sina släktingar i rättssalen trillade tårarna, säger KvP:s Per Lindelöw.

Vittne på pizzeria

Den 23-årige mannen nekade genom sin försvarare, advokat Leif Silbersky, till åtalspunkterna när de lästes upp, både misshandeln av Inger och misshandeln av hennes make Sven. Åklagaren inledde sedan sin genomgång av händelseförloppet
Det blev till slut för mycket för Ingers make som bad om att få lämna rättssalen en stund.
Åklagaren berättade bland annat hur 23-åringen knyts till brotten. Polisen hittade honom genom den speciella bil som setts vid bråket, en röd Mazda 323 med uppfällbara framlyktor. Bilen ägs av en bror till 23-åringen som fångats av en övervakningskamera när han tog ut pengar i en uttagsautomat i närheten av parkeringsplatsen där misshandeln inträffade.
23-åringen nekade först till att ha varit på platsen. Först efter flera dagars förhör erkände han att han varit där och då kommit i "handgemäng" med en äldre person.

Videoförhör med nioåring

Den åtalade 23-åringen menar att Sven slog först och att han sedan slog med öppen hand för att freda sig själv.
Han menar sig inte ha slagit Inger alls, men säger att han kände någon bakom sig, vände sig hastigt om, och då på något sätt träffade något. Han visste inte om det var en ung eller en gammal människa han hade bakom sig. Han såg Inger först när hon låg ner på marken.
Kvinnan kan ha ramlat eller snubblat då, men inte av något slag, hävdar han.
Under dagen har förhandlingen även handlat om den nioåriga flicka som var med i bilen den 29 mars. 23-åringens advokat Leif Silbersky vill att det bandade förhör med henne som gjorts ska spelas upp i rätten medan åklagaren vill att hon ska höras på plats i rätten.
- Man kan starkt misstänka att det hon säger inte är självupplevt, sade vice chefsåklagare Göran Olsson.
Vittnesmålet tillkom i ett senare skede av förundersökningen.
Tingsrätten beslutade senare att avvisa förhör inför rätten med flickan. Enligt tingsrätten är det tillräckligt att höra den bandinspelning som gjorts av specialutbildad polis i utredningen.

"Bankar mig i huvudet"

Efter förmiddagspausen hördes Ingers make Sven. Han berättade hur han och hans fru skulle åka och handla den dagen, och att en bil stod parkerad så att han inte kunde svänga in på p-platsen.
- Jag tutade två korta signaler för att han skulle flytta sig. Då rullade han fram precis så att jag kunde komma i in parkeringsfickan.
När han efteråt passerade den röda bilen vevade föraren ner sin ruta och tilltalade honom.
- "Du hade ju kunnat komma in ändå", sade han. Då sade jag "nej", då sade han "gubbjävel" till mig och jag sade "snorunge" till honom. Då slänger han sig ur bilen, som en pil, och knockar mig så jag trillar i asfalten med ansiktet före. När jag reser mig upp är han på mig igen och slänger mig på motorhuven och bankar mig i huvudet och ryggen.
Sedan känner han att hans fru är på väg för att hjälpa honom.
- Hon tar bort honom så jag kan komma loss. Då ser jag att han svingar ett slag mot henne med knuten näve. Jag ser att hon faller bak, rent bak. Hon var inte vid medvetande när hon faller, hon rörde inte en fena. Där var inte liv i henne. Sedan får han en sådan djävla fart och kör därifrån.

"Hon var blå om läpparna"

Sven slog efter bilen med en väska han hade i handen. Kvar på marken ligger hans fru.
- När jag såg Inger ligga där på marken då är hon medvetslös. Jag får inte liv i henne.
Rösten bryts när han ska berätta om hur han får hjälp av ett par som ringer efter ambulans.
- Hon var blå om läpparna och blev bara blåare och blåare. Det kom blod. De sade att hon andades. Så kom ambulansen.
Sven och Inger skulle ha firat 50-årig bröllopsdag denna midsommar.

Pressades hårt

Advokat Silbersky pressade Sven mycket hårt och ifrågasatte varför han över huvud taget gått fram till bilen.
- Hade du inte gått fram till bilen hade ju detta inte hänt, sade Silbersky.
Advokaten hävdade också att Sven lämnat olika uppgifter om vad som hänt under utredningen, både om händelseförloppet i sig och de slag som enligt åtalet ska ha utdelats. Silbersky läste upp delar av polisförhöret och krävde bland annat svar på varför åklagaren åtalat för slag med öppen eller knuten näve, medan Sven nu säger att det var knytnävsslag.
- Vad är det som gör att du i dag säger att det var slag med knuten näve? Jag förstår tragedin i det här och jag förstår ditt lidande, men det är så viktigt att vi får det rätt här, sade Silbersky.
Även rättens ordförande, Ralf G Larsson, ville ha vissa saker utredda.
- Hur kunde du se hur hon föll om du själv föll? frågade han.

"Han gav mig en handflata"

Efter lunch inleddes förhöret med 23-åringen, som berättade att Sven kommit fram till hans bil och sett arg ut efter incidenten med tutandet för att komma fram till p-platsen. Han sade att Sven hade bankat på hans bilruta och att han blev rädd och stressad av det. Han menar också att Sven slog till honom när han öppnade bildörren.
- Han gav mig en handflata i ansiktet och allt blev suddigt, sade 23-åringen.
Han menar att han sedan knuffade den äldre mannen så att han hamnade över bilen på hans motorhuv.

Ifrågasatte 23-åringen

Åklagaren gick hårt åt 23-åringen.
- Vid ett tillfälle pallade han inte trycket och började gråta, säger KvP: Per Lindelöw.
Bland annat ifrågasatte åklagaren 23-åringens påståenden om att han varit rädd för Sven, rädd för hans aggressivitet och att något kunde hända eftersom det var en gammal man som kunde bli skadad.
- Varför gick du då ur bilen? Du kunde ju kört därifrån? sade åklagaren
- Jag väntade på min bror, svarade 23-åringen.
- Men det gjorde du ju inte. Du körde ju därifrån, sade åklagaren.
23-åringen menar sig inte ha sett att Sven ramlat till marken, bara på hans motorhuv. Inte heller såg han till kvinnan. Han ställde sig upp för att demonstrera hur kvinnan kommit upp från ingenstans bakifrån, och att han då råkade "träffa" någon med sin kropp. Först efteråt såg han att det var en kvinna och att hon var äldre.
23-åringen återkom upprepade gånger till att han var rädd, både under händelsen och sedan hemma dagarna efteråt, när han hörde på nyheterna att kvinnan avlidit.

Vill att 23-åringen ska släppas

Efter förhöret med 23-åringen visade rätten upp rekonstruktionsfilmen med Ingers make Sven samt hörde honom.
I slutet av dagens förhandling yrkade 23-årings advokat Leif Silbersky på att 23-åringen skulle släppas på fri fot. Enligt honom har 23-åringen inte gjort sig skyldig till grov misshandel och då finns det inte heller några skäl till att han ska vara fortsatt häktad.
- Men rätten beslutade att han ska vara kvar i häktet, säger KvP:s Per Lindelöw.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag