220 djur på Skurupsgård vanvårdades

Länsstyrelsen i Skåne tvångsomhändertog 200 vanskötta djur på gården utanför Skurup. Enligt djurskyddsinspektören har djuren levt under svåra och oacceptabla förhållanden.
Foto: Lasse Svensson

SKURUP. Djuren tvingades leva i sin egen avföring på gården utanför Skurup. I förrgår tvångsomhändertog länsstyrelsen över 200 djur, bland dem många hundar och katter.

Enligt djurskyddsinspektören Emma Hansson vid länsstyrelsen i Skåne har djuren levt under svåra och oacceptabla förhållanden.

Rastades inte

 -  Det fanns bland annat ett stort antal hundar som inte rastades och tvingades leva i sin egen avföring, säger hon till Ystads Allehanda.

 Den kvinnliga djurägaren har flera gånger tidigares uppmanats att genast förbättra sin djurhållning. 

Djuren omhändertogs

 Men ansträngningarna har varit förgäves och i torsdags beslöt länsstyrelsen om ett omedelbart omhändertagande av de vanskötta djuren. Med hjälp av polis delgavs kvinnan beslutet på fredagen.

 Djuren har fått mat och vatten, men där upphör i princip omvårdnaden.

 -  De har levt i sin egen avföring och stått uppställda i fallfärdiga skjul, säger Emma Hansson till tidningen.

Behövde  vård

 Vid en inspektion på gården noterade inspektörerna att renhållningen var så dålig att djuren utsattes för lidande och att flera av dem var i så dåligt skick att de behövde veterinärvård.

 Misskötseln kan enligt länsstyrelsen bero på en kombination av sjukdom och oförmåga hos kvinnan att se bristerna i djurhållningen.

 Flera av de omhändertagna djuren kommer nu att placeras på djurpensionat, eftersom länsstyrelsen anser att chansen till en bättre tillvaro på gården är mycket liten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!