HIPP DRABBAT. Bombdådet mot restaurang Hipp 22 mars 2010 var ett av de mest uppmärksammade attentaten i Malmö under fjoråret. Foto: Sanna Dolck
HIPP DRABBAT. Bombdådet mot restaurang Hipp 22 mars 2010 var ett av de mest uppmärksammade attentaten i Malmö under fjoråret.  Foto: Sanna Dolck

22 bomber - på tre år

Publicerad
Uppdaterad
Gårdagens bomb mot en livsmedelsbutik på Sallerupsvägen blev den tändande gnistan. Nu ska polisen försöka hitta samband och de enskilda bombmännen.
Länskriminalen har fått ansvaret på samma sätt som man samordnade arbetet med alla skjutningar i Malmö.

Söker mönster

Varje enskilt bombdåd ska hanteras för sig samtidigt som det gäller att se mönster.
- Jag önskar all hjälp jag kan få, vädjade butiksägaren till polisen efter gårdagens attentat. Själv hade han ingen förklaring.
Mannen har nyligen tagit över butiken. De tidigare ägarna gick i konkurs med företaget och runt dem finns en mängd ouppklarade affärer och misstankar om umgänge i grovt kriminella kretsar.

13 hittills i år

Det finns 13 explosioner på polisens lista över årets bombdåd i Malmö.
- Vi börjar med att titta på 2011, efterhand får vi titta på tidigare år, säger bombkommissionens chef Kenth Persson.
Tanken är att polisen ska gå igenom bombdåden de senaste fem åren. Redan tidigare har några av bomberna satts i samband med varandra. Mönstren har sett olika ut.

Interna gängstrider

Det har handlat om interna strider i ett gäng unga kriminella, det har handlat om tendenser till ett uppblossande krig om driften av vissa krogar men oftast har polisen sett bomberna som enskilda händelser med annan bakgrund - någon hämnas för att ha blivit utslängd från krogen, några bomber har riktats mot anställda inom kriminalvården eller mot poliser.
Det som ryms inom bombdåden är både riktiga sprängämnen men också kraftiga fyrverkeripjäser och molotovcocktails.
-Vi har en lista men vi vill inte göra den offentlig, säger Per Lidehäll på länskriminalen som tog initiativet till den särskilda bombkommissionen.
Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag