Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring misstänkt för sprängning utlämnad till Danmark

Så här rapporterade vi efter att 22-åringen hade häktats i Sverige.
Förödelsen var stor efter sprängningen.
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX

Den 22-åring som har suttit häktad i Malmö misstänkt för sprängningen vid det danska skatteverket har nu utlämnats till Danmark. 

– Vi är glada för att den misstänkte nu är på dansk jord och vill gärna tacka våra kolleger på andra sidan Öresund för det goda samarbetet, säger Brian Belling vid den Köpenhamnspolisen.

Han har nu häktats i 27 dagar av en dansk domstol.

Det var den 6 augusti som en kraftig sprängladdning detonerade utanför Skattestyrelsen i Köpenhamn. En kraftig explosion skakade området kring Nordhavn station. Byggnaden skadades svårt. 

Den danska polisen kunde snabbt konstatera att det inte rörde sig om en olyckshändelse. 

– Någon har attackerat byggnaden med avsikt, sa chefsinspektör Jørgen Bergen Skov på en presskonferens.

Knappt en vecka greps en svensk 22-årig man i Malmö, misstänkt för sprängningen. Han har sedan dess suttit inspärrad i Sverige men nu meddelar den danska polisen att 22-åringen är utlämnad till Danmark och är nu i Köpenhamnspolisens förvar. 

– Vi är glada för att den misstänkte nu är på dansk jord, säger Brian Belling som är vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.

Tacksamma mot svensk polis

Under onsdagen ställdes 22-åringen inför häktningsdomaren i Köpenhamn. Åklagare Emil Christensen krävde enligt ett pressmeddelande att förhandlingen skedde inför lyckta dörrar av hänsyn till den pågående polisutredningen. 

Utfallet efter onsdagens förhandling blev att 22-åringen häktades i 27 dagar.

Polisen i Köpenhamn är tacksamma för den svenska polisens insats. 

– Vi vill gärna tacka våra kolleger på andra sidan Öresund för det goda samarbetet, säger Brian Belling vid Köpenhamnspolisen. 

En 23-årig Malmöbo som tidigare varit politiskt aktiv är internationellt efterlyst och misstänks också för sprängningen i Köpenhamn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!