Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åringen häktad för sprängdådet

”Samarbetet mellan Sverige och Danmark har gått bra”
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Den här svenskregistrerade bilen misstänks ha använts vid sprängdådet i Köpenhamn den 6 augusti.. Dansk polis efterlyser vittnenFoto: Dansk polis

Beslagtagna skor och kläder kan knyta en svensk 22-åringen till ett sprängdåd mot danska Skattestyrelsens kontor i Köpenhamn.

Den 22-årige mannen är misstänkt för inblandning i sprängningen men vill inte utlämnas till Danmark. Nu efterlyser dansk polis vittnen som sett bilen de använt.

Malmö tingsrätt beslutade i dag att 22-åringen ska utlämnas till Danmark.

Förhandlingen i Malmö tingsrätt inleds 13.30 på fredagen. Kort efteråt gick polisen i Köpenhamn ut med en efterlysning av vittnen som sett bilen i Köpenhamn. Bilen körde över Öresundsbron cirka kl 21.40. Den körde tillbaka över Öresundsbron cirka kl 22.50, enligt dansk polis.

Så här körde bilen som de två misstänkta svenskarna ska ha använt vid sprängningen mot skattekontoret i Köpenhamn.Foto: Dansk polis

Den misstänkte 22-åringen satt med en handduk över huvudet bredvid sin advokat Anders Malm. Domaren Fredrik Landgren bad 22-åringen att öppna upp handduken så att han kan se hans ansikte.

Under förhandlingen tog tingsrätten ta ställning till om mannen kan vara fortsatt frihetsberövad och om han kan utlämnas till Danmark.

22-åringen motsatte sig att bli överlämnad, säger han advokat. 22-åringen motsatte sig även att bli häktad.

Flera beslag tagna

Dessutom tog tingsrätten ställning till om olika beslag som har gjorts i Sverige kan överlämnas till Danmark. 

Bland beslagen som gjorts hos 22-åringen finns dator, mobiltelefoner, usb, Playstation, minneskort, kläder och skor.

Under förhandlingen förklarade sig 22-åringen att han inte ville att de beslagtagna sakerna ska överlämnas till Danmark.

Knappt tio minuter in i förhandlingen fattade domaren beslut om stängda dörrar.

Strax efter klockan 14 meddelade domaren Fredrik Lundgren tingsrättens beslut. 22-åringen ska utlämnas till Danmark. Han ska vara häktad till dess att han överlämnas.

Beslagen skat överlämnas till dansk polis.

Åklagare Kristina Lindhoff Carlesson och kriminialinspektör Mats Johanesson vid pressträffen efter häktningsförhandlingen.Foto: Fanny Berg / Fanny Berg

Kan överklagas

22-åringen har sedan tidigare enbart dömts till böter för en hastighetsöverträdelse och ett fall där en passagerare inte använt bilbälte. Han har en vecka på sig att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten i Malmö. Men det är inte självklart att hovrätten tar upp hans överklagande. När beslutet vunnit laga kraft ska han överlämnas inom fem dagar till Danmark.

En 23-åring svensk man är också internationellt efterlyst för inblandning i sprängdådet. Han ska ha varit tillsammans med 22-åringen i den bil som nu dansk polis vill ha vittnesuppgifter om.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!