Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring greps misstänkt för mordet på Flamur i London

Svenske Flamur Beqiri mördad – svaret kan finnas i Malmö.

En 22-åring från Malmöområdet har gripits som misstänkt för delaktighet i mordet på svenske Flamur Beqiri, 36, i London på julafton.

Den internationellt efterlyste 22-åringen greps på Kastrup på måndagskvällen när han kom hem från en resa till Thailand. Brittisk polis har begärt honom utlämnad.

Mannens flight från Thailand landade på Copenhagen Airport strax före klockan 19 på måndagen. Han greps ombord på planet medan övriga passagerare satt kvar och såg på.

Londonpolisen, Metropolitan Police Service, bekräftar på tisdagskvällen att mannen gripits som misstänkt för mordet på Flamur Beqiri.

Brittisk polis har begärt att få honom utlämnad till Storbritannien för fortsatt utredning. 

Flamur Beqiri, 36, från Malmö mördades utanför sitt hem i London på julafton.Foto: Polisen
Beqiris familj blev vittnen till dådet. Gärningsmannen avfyrade flera skott och flydde sedan från platsen.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Brittisk och svensk polis har samarbetat i mordutredningen som nu lett till ett gripande.Foto: SWNSPAUL DAVEY / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Myndigheten begärde även att 22-åringen ska hållas frihetsberövad tills beslut om utlämning har tagits.

Satt i cell över natten

Malmöbon fick tillbringa natten i en poliscell i avvaktan på häktningsförhandling, som genomfördes under tisdagen.

Han motsatte sig både häktningen och kravet på utlämning till Storbritannien eftersom han enligt egen utsago inte känner till händelsen som ligger till grund för åtgärderna.

Domstolen beslutade att häkta 22-åringen för en period på 13 dagar. Kvällsposten har sökt hans advokat för en kommentar.

Svensk polis har hela tiden samarbetat med sina brittiska kolleger.

Svensk polis bekräftar gripandet

Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten i polisregion Syd, bekräftar att gripandet skett med anledning av utredningen om mordet på Flamur Beqiri.

– Det har mycket riktigt skett ett gripande på Kastrup, säger Petra Stenkula.

– Det är en person som varit efterlyst med en europeisk arresteringsorder. Jag vill inte gå in på misstankarna mot honom men det här är en person som vi känner till.

Petra Stenkula säger att samarbetet mellan svensk och brittisk polis i det här ärendet kommer att fortsätta.

Begärs utlämnad från Danmark

– Men just nu hanteras saken av dansk polis. Det blir alltid det landets myndigheter där någon har gripits som sköter utlämningsförfarandet.

Flamur Beqiri sköts med flera skott efter att ha varit ute på julaftonskvällen med sin familj. Mordet skedde utanför familjens hus på Battersea Church Road i södra London.

– Han återvände hem med sin fru och sitt barn när en ensam gärningsman kom fram och sköt honom flera gånger innan han flydde till fots, sa kriminalinspektör Jamie Stevenson till Kvällsposten några dagar senare.

”Inblandad i kriminalitet”

– Vi misstänker att han kan ha varit inblandad i viss kriminalitet i Sverige, och vi är i kontakt med den svenska polisen för att försöka ta reda på vad för incidenter som kan ha lett fram till att någon sökt hämnd i Storbritannien, har Jamie Stevenson sagt.

Flamur Beqiri bodde tidigare i Malmö, men flyttade till London för tre år sedan. Han ska ha fått dödshot när han bodde i Sverige – och därför tvingats lämna landet.

I London drev han ett skivbolag. Lägenheten han och familjen hade i London köptes för 1,7 miljoner pund – motsvarande runt 20 miljoner kronor – i september 2017, enligt brittiska medier.

Koppling till Karolin Hakim

En vän och tidigare kompanjon till Flamur Beqiri dog under mystiska omständigheter i kanalen i Malmö sommaren 2018.

Via honom finns det en koppling till mellan Beqiri och mordet på läkaren Karolin Hakim på väster i Malmö den 26 augusti .

Mannen som dog i kanalen ska ha varit vän med Karolin Hakims sambo – som tros ha varit det tilltänkta offret för dådet. Sambon deltog vid Beqiris bröllop, har Kvällsposten tidigare skrivit.