Den 16-åriga flickan dog under strypsex på hotell Marina Plaza i Helsingborg i somras. Foto: Christian ÖrnbergDen 16-åriga flickan dog under strypsex på hotell Marina Plaza i Helsingborg i somras. Foto: Christian Örnberg
Den 16-åriga flickan dog under strypsex på hotell Marina Plaza i Helsingborg i somras. Foto: Christian Örnberg
Den 22-årige man ställdes inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för att ha vållat hennes död. Foto: Henrik HögströmDen 22-årige man ställdes inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för att ha vållat hennes död. Foto: Henrik Högström

Den 22-årige man ställdes inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för att ha vållat hennes död.

 Foto: Henrik Högström

22-åring döms till fängelse för strypsex

Publicerad

Den 16-åriga flickan dog under strypsex på hotell Marina Plaza i Helsingborg i somras. Nu döms en 22-årige man för grovt vållande till annans död till 16 månaders fängelse.

Den fruktansvärda händelsen inträffade i somras på hotellet där den 22-årige mannen tillsammans med sin nyvunna 16-åriga flickvän hade tagit in för en kärleksnatt. Under rättegången har det framkommit att paret var ute på en krogrunda innan de gick upp på hotellrummet. Vid det laget var flickan rejält berusad. Enligt åklagaren tros flickan ha haft en promillehalt på 2,47 under kvällen och 1, 85 promille vid sin död.

22-åringen har berättat att båda var överens om att ha strypsex. Flickan var livlös efteråt men mannen larmade ändå inte SOS-alarm utan ringde till en bror och en kompis och berättade vad som hänt. Först senare larmades ambulans.

Uppträdde likgiltigt

Rättegången avslutades strax innan jul. Enligt åklagaren har den 22-årige mannen uppträtt straffbart likgiltigt vid flickans död.

– Flickan dog till följd av strypning efter ett händelseförlopp som 22-åringen själv initierade. Det har mycket stora risker att ägna sig åt strypning. Att då inte fundera på dessa risker är lika med ett likgiltighetsuppsåt, sade åklagaren Anna Bromé i rätten.

Åklagaren yrkade under rättegången på fängelse.

Inte brottsligt oaktsam

Försvaret menade att 22-åringen varit oaktsam men inte brottsligt oaktsam och ansåg att han borde frias. Förvaret hävdade också att det inte blivit klarlagt vad som orsakat flickans medvetslöshet.

– Det kan ha berott på berusning. Man kan teoretiskt sett dö av 1,85 promille alkohol i blodet. Det som hände på hotellrummet var inte ett otillåtet risktagande, sa 22-åringens försvarare Helene Ek Sederholm under rättegången, enligt Helsingborgs Dagblad.

Tingsrätten meddelade på fredagen att 22-åringen gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död och dömer mannen till 16 månaders fängelse.

Dödsorsaken har inte gått att fastställa men tingsrätten anser det bevisat att det finns ett orsakssamband mellan strupgreppet och flickans död.

Tingsrätten anser att 22-åringens redogörelse av händelserna är trovärdig. Bland annat att det har funnits samtycke till strypsex. Men de konstaterar också att det är oklart hur långt flickans samtycke sträckt sig.

"Ett komplett eller effektivt strupgrepp" kan ganska snabbt bli en livsfarlig handling. Och med tanke på att strupgreppet kan leda till medvetslöshet och död kan ett samtycke inte ha ansvarsbefriande verkan.

Tingsrätten menar att det inte finns något som talar för att 22-åringen skulle finna njutning i att orsaka någon annan människa smärta eller skador. Han har alltså inte varit likgiltig, menar tingsrätten som friar honom från åtalspunkten för misshandel.

Men 22-åringen borde ha insett risken för att ett komplett strupgrepp med två händer skulle kunna leda till smärta, skador och medvetslöshet.

Även om 22-åringen inte varit likgiltig för eventuella faror med strypsexet har han varit berusad och på andra sätt inte varit tillräckligt uppmärksam.

Tingsrätten anser att det handlar om grovt vållande till annans död och dömer 22-åringen till 16 månaders fängelse. 22-åringen ska även betala skadestånd till flickans familj.

 

 

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag