Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

22-åriga Belinda är stolt över sin stomi

22-åriga Belinda Møller har stomipåse, eller "en påse lort på magen" som hon kallar det.

Fram till för fyra år sedan levde Belinda Møller, 22, ett liv som alla andra unga.

I dag har hon, som hon själv uttrycker det, "en påse lort på magen."

Belinda säger att hon är stolt över stomin och vill nu jobba för att få bort tabun kring den skriver Ekstrabladet.

Livet lekte och Belinda Møller roade sig som vilken ung tjej som helst. På helgerna tyckte hon om att gå ut med sina kompisar, samtidigt drömde hon om ett jobb som reseledare.

Men 18 år gammal tog hennes liv en vändning som hon kommer att leva med resten av livet.

Belinda fick problem med magen och behövde gå på toaletten 15-20 gånger om dagen. Samtidigt var smärtan stundtals enorm och hon upplevde det som att 100 nålar på samma gång stack henne i magen.

Belinda gick till läkaren flera gånger, men fick inte mer hjälp än recept på medicin mot lös mage.

Var döende

Smärtan gick inte över och den unga tjejen rasade i vikt. Belinda tappade aptiten och ett tag vägde den 151 centimeter långa danskan bara 35 kilo. Då fick hennes pappa nog och tog återigen sin dotter till sjukhuset.

Det visade sig att den unga tjejen hade en mycket sjuk tjocktarm. Dessutom var hon blodförgiftad och nära döenden.

Belindas nittonde födelsedag blev den sista dagen i hennes gamla liv. Dagen efter opererades hon och vaknade med stomi. Eller som hon själv säger, "med en påse lort på magen."

– Jag hade aldrig hört talas om stomi. Det tog lång tid att vänja sig. Jag kände att det var något fel på mig, och att alla andra "normala" människor var bättre än mig, förklarar hon för Ekstrabladet.

Drabbades av en allvarlig kris

Efter operationen gjorde familjen och vännerna allt för att stötta Belinda. Trots det drabbades hon av en allvarlig kris.

– Jag hade väldigt svårt att acceptera att jag skulle leva med en påse på magen hela livet. Jag började umgås med fel personer, drack och tog droger varje helg. Det fick mig att glömma, men det gjorde också att jag förlorade mina goda vänner.

Men om livet kan svänga en gång – kan det göra det igen. Än en gång var det pappan som satte ner foten.

Från den dagen beslutade sig Belinda för att acceptera stomin. I stället började hon tänka att det trots allt är bättre att vara levande med stomi, än att vara död.

"Är stolt över stomin"

Fyra år har gått sedan operationen. I dag har Belinda pojkvän och livet känns bra igen.

– Det är verkligen fantastiskt. Han tycker lika mycket om mig fast att jag har stomi. Innan jag möte honom var jag singel i fyra år och upplevde att det var svårt när jag berättade om mitt syndrom, säger hon till tidningen.

Belinda drömmer visserligen inte längre om att bli reseledare.

Men 22-åringen har inte slutat drömma – bara ändrat riktning – precis som livet självt. Numera vill hon i stället utbilda sig till butiksassistent.

Samtidigt hoppas hon kunna hjälpa andra med samma sjukdom, Morbus Crohns, och bidra med att få bort tabun kring stomi.

Därför kan hon i dag säga att hon är stolt över att ha stomi.

Detta är Stomi

En stomi för avföring är en speciell öppning på magen som man får genom en operation. Avföringen förs då ut ur kroppen genom stomin och samlas upp i en stomipåse. Man kan få en stomi för avföring från tjocktarmen eller tunntarmen.

Man kan behöva få en stomi om tarmarna av någon anledning har skadats så att det blivit svårt eller omöjligt att gå på toaletten på vanligt sätt.

Källa: Vårdguiden