Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

210 000 värphöns avlivade efter smitta

Jordbruksverket har beslutat att ta bort skyddsområdet runt en gård utanför Helsingborg, som i november drabbades av fågelviruset H5N8.Foto: STEFAN LINDBLOM

Jordbruksverket har beslutat att ta bort skyddsområdet runt en gård utanför Helsingborg, som i november drabbades av fågelviruset H5N8.

Nu ska det ersättas med ett tio kilometer stort övervakningsområde.

De 210 000 hönorna har avlivats.

Alla 210 000 värphöns på gården som smittades på en gård utanför Helsingborg, tidigare under hösten, har avlivats och körts till förbränning. Verket bedömer att saneringsarbetet gått bra och lättar därför på restriktionerna. Skyddsområdet kring gården ska alltså bli ett övervakningsområde nu.

Det skriver TT.

Fågelinfluensa i Europa

Till följd av att fågelinfluensan cirkulerar i Europa och Sverige råder det en förhöjd skyddsnivå i hela landet. Det innebär bland annat att alla som har fjäderfä och andra fåglar ska hålla dem inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar.

H5N8-viruset är ofarligt för människan.