Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

21-åring döms för våldtäkt till fängelse och utvisning

Foto: ALEX LJUNGDAHL

En 21-årig man döms för att ha våldtagit två flickor i Skåne och sexuellt ofredat en flicka i Lysekil. Alla tre flickorna var under 15 år vid övergreppen. 

Domen har nu fallit i Uddevalla tingsrätt och mannens straff blir 3,5 års fängelse, utvisning ur landet och ett skadestånd på sammanlagt 320 000 kronor. 

Det första brottet som 21-åringen begick var våldtäkt mot en flicka under 15 år. Våldtäkten skedde någon gång mellan augusti och oktober 2019 i Östra Göinge kommun. Den i dag 21-åriga mannen ska enligt domen ha fört in både sina fingrar och sin penis i flickans underliv och genomfört ett vaginalt samlag mot flickans vilja. 

I början av 2020 var den nu dömda mannen i farten igen. Då handlade det om sexuellt ofredande mot en flicka i Lysekil som var 13 år gammal. Mannen beskrivs ha tagit på flickans underliv och bröst genom kläderna samt tryckt sitt kön mot hennes underliv. 

Bara några veckor efter det sexuella ofredandet mot 13-åringen påbörjade mannen en serie våldtäkter mot en annan flicka under 15 år. Det började med att mannen under två dagar i augusti 2020 våldtog flickan vaginalt vid tre tillfällen i Östra Göinge. Våldtäkterna som både skedde vaginalt, oralt och analt fortsatte sedan vid ytterligare fem tillfällen, ofta upprepade gånger, framtill november 2020. Övergreppen inträffade även i Östra Göinge, Hässleholm, Kristianstad och Osby. 

Stark bevisning 

Mannen anhölls 23 december 2020 och häktades tre dagar senare. Kammaråklagare Carina Gustafsson menar att mannen begick gärningen med uppsåt. Bevisningen som består av allt från spermaspår till konversationer på Messenger och Snapchat, ansågs som stark av Uddevalla tingsrätt. Flera vittnen har också stärkt de tre flickornas historier. 

21-åringen döms nu för våldtäkt mot barn vid åtta tillfällen och sexuellt ofredande vid ett tillfälle, mot tre olika målsägare. De gärningar som han döms för motsvarar fängelse under fyra och ett halvt år, men han får straffmildring på grund av att han var 19 respektive 20 år gammal vid de olika brottstillfällena. 

Straffet blir fängelse i tre år och sex månader och ett skadestånd på sammanlagt 320 000 kronor till de tre flickorna. Han döms dessutom till utvisning ur landet och riskerar ett straff på upp till ett år om han återvänder innan 2031.

I domen står det: 

”NN har ingen närmare anknytning till Sverige och han har redan fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Han kan därför inte anses lida men av tingsrättens beslut om utvisning (se nedan) på ett sådant vis att detta ska beaktas vid straffmätningen.”

21-åringen förnekar enligt domen att han har haft kontakt med någon av flickorna. Han erkänner ingen av de gärningar han har dömts för och har motsatt sig att betala skadestånd. Därtill har han bestritt yrkandet om utvisning.