21-åriga Sabines larm – inifrån Espresso House

Anställda och före detta anställda på Espresso House i Danmark vittnar om en osund arbetsmijö. Det specifika kaféet på bilden ligger i Sverige och har ingenting med kritiken att göra.
Foto: ANNA HÅLLAMS
Det finns över 400 Espresso House i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / IBL

Städning av toaletter utan betalning – och pizza i stället för lön. 

Det är ett par av historierna som rullas upp när tidningen BT granskar den svenska kaffekedjan Espresso House. 

– Redan under min utbildning fick jag veta att man skulle komma in på ledig tid för att rengöra toaletterna. De sa att det är så vi gör här, säger 21-åriga Sabine Vestergaard.

BT har intervjuat 45 tidigare och nuvarande anställda på Espresso House, kaffejätten med över 400 kaféer i Norden. Enligt tidningen tecknas en bild av en osund arbetsplats. 

Det handlar om anställda som bryter ihop på arbetsplatsen och om andra anställda som tvingats jobba trots att de varit sjuka. 21-åriga Sabine Vestergaard från Århus berättar om hur hon och hennes kolleger tvingades till gratisarbete.

Hon blev ombedd om att komma till arbetsplatsen en kvart innan hennes skift började för att rengöra toaletten. Men någon lön fick hon inte förrän arbetstiden började. 

– De sa att det är så vi gör här. Jag tycker de utnyttjade att man var ny och ville göra sitt bästa, säger hon till BT. 


Espresso House grundades i Skåne

Espresso House grundades av Elisabet Eriksson och Charles Asker. Första kaféet öppnade i en minimal lokal på St. Petri Kyrkogata i universitetsstaden Lund. 

Espresso House expanderade och öppnade flera nya verksamheter på olika platser i Skåne. Sedan växte Espresso House fram längs med Västkusten. Det första Espresso House i Danmark öppnade år 2000 på Krystalgade i Köpenhamn. 

2006 köpte det Londonbaserade riskkapitalbolaget Palamon Espresso House för 60 miljoner kronor. 2018 hade kaffejätten 430 kaféer i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. 

”Sju timmars gratisarbete”

Sabine Vestergaard berättar också om städkvällar som ska vara obligatoriska för de anställda. Kvällar de inte får betalt – de får i stället pizza. 

– Man skulle komma klockan 18 och då fick vi en massa uppgifter som skulle vara klara innan vi fick gå hem. Och det var vi inte förrän klockan 01, säger hon. 

– Och om man frågade om lön fick man veta att nej, självklart fick man inte det. Det var alltså sju timmars gratisarbete. 

Frederikke Svelle som tidigare arbetat som chef för en av Espresso House kaféer bekräftar Sabine Vestergaards uppgifter. 

– Jag blev flera gånger ombedd att hålla i den sortens kvällar, men jag vägrade för jag tycker inte pizza är betalning. Men jag vet att flera andra ställen har haft städkvällarna. 

Expressso House grundades i en liten lokal i Lund.
Foto: Privat
Snabbt växte kedjan, bland annat till Malmö. Här är kaffebaren på Skomakargatan.
Foto: JOACHIM WALL

Stark kritik även i Sverige

Även i Sverige har anställda på Espresso House kritiserat sin arbetsgivare. Aftonbladet har i en granskning rapporterat om allvarliga missförhållanden. Anställda har vittnat om underbemanning, stress och krav på att jobba över gratis. 

– Vi har redan inlett ett arbete med att stärka upp våra utbildningar i arbetsrätt och arbetsmiljö. Det arbetet kommer vi intensifiera nu, säger Stina Möller som är Sverigechef på Espresso House, till Aftonbladet. 

BT har länge försökt få en intervju med Claus Skovfoged som är vd för Espresso House i Danmark men kaffejätten vill bara besvara kritiken i mejl. 

”Det är ett klart fel om någon ombeds att utföra arbetsuppgifter som inte är planerade i deras schema och därmed inte avlönade. Vi beklagar om detta har hänt i någon av våra kaféer”, skriver en talesperson för Espresso House. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!