Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21-årig man åtalas för
misshandeln på bron

Yusupha Sallahs egen bild på telefonen av hur han såg ut precis efter misshandeln.Foto: Ulf Ryd
Yusupha Sallah kunde dött om han hade slängts ner från gångbron.Foto: Ulf Ryd
Bron över HyllievångsvägenFoto: Ulf Ryd

I september i fjol överfölls och misshandlades Yusupha Sallah brutalt av ett tiotal personer på en gångbro i Malmö.

Flera personer såg dramat och händelsen uppmärksammades stort - trots det ville ingen vittna och polisen hade svårt att knyta någon till dådet.

Men nu åtalas en 21-årig man för grov misshandel.

– Jag har hela tiden hoppats att de här människorna ska hittas och ställas inför ansvar, säger Yusupha Sallah.

Yusupha Sallah var på väg till en lekplats på Kroksbäcksområdet i Malmö med sin son en söndagskväll i början av september i fjol. Men när de två skulle passera den gångbro som går ovanför Hyllievångsvägen möttes de plötsligt av en grupp människor som oprovocerat gick till attack.

Framför ögonen på sin son fick Yusupha Sallah ta emot både sparkar, slag och rasistiska tillrop. Han ska även ha blivit upplyft och tippad över kanten på gångbron. Enligt åtalet, som lämnades in till Malmö tingsrätt på onsdagen, ska Yusupha Sallah lyckats hålla sig fast i räcket trots att angriparna försökte bända loss hans händer.

"Mycket folk på plats"

Ett tiotal personer uppges ha varit inblandade i attacken. Men trots att en mängd personer ska ha blivit vittne till händelsen hade polisen svårt att få information kring händelseförloppet.

– Vi hade fått uppgifter om att det fanns väldigt mycket folk på platsen, men det är inte så många som har hört av sig. Men vi jobbar vidare för fullt, sa Linda Pleym, informatör vid Malmöpolisen, till Kvällsposten i september i fjol.

Svår utredning

Att utredningen stundtals varit svårjobbad bekräftar åklagaren Neela Frisell.

– Det har genomgående varit svårt att få fram vittnesmål. Poliser har sagt att de tittat upp mot balkonger där det har stått folk, men när de kom upp i lägenheterna var det ingen som hade sett något alls, säger hon.

Men allt eftersom har utredarna lyckats nå flera vittnen till det våldsamma dramat och på så vis kunnat hitta 21-åringen.

Han har, enligt åklagaren, sparkat Yusupha Sallah flera gånger, men även knäat honom i överkropp och huvud. Han uppges även tillsammans med andra lyft Yusupha Sallah över broräcket och även kastat en cykel mot honom.

Neela Frisell har kallat fem, sex personer till rättegången.

Fick fram en bild av dramat

Ingen har dock sett hela händelseförloppet.

– Vittnena har kommit in i olika skeenden och sett delar av det. Det har lett till att vi har fått fram en bild av vad som skedde, berättar Neela Frisell.

– Åtalet är formulerat som att han tillsammans och i samförstånd med andra har misshandlat offret, säger Neela Frisell.

21-åringen nekar till brott.

Lättad över åtalet

Yusupha Sallah är lättad över att en person nu ställs inför rätta för det brutala överfallet. Men också besviken över att inte fler gärningsmän har identifierats.

– Det sorgligt att det bara är en person som åtalas, det var flera som anföll mig och min son på bron, säger han.

Efter det våldsamma överfallet flyttades Yusupha och hans familj till ett skyddat boende.

– Tiden efteråt har varit mycket jobbig. På grund av det som hände tvingades vi flytta och då försvann min sons dagisplats. Nu har han inget dagis och det är inte bra för honom. Barn behöver träffa andra barn för sin utveckling.

Vill gå vidare

Men trots allt drömmer familjen om att de snart ska kunna gå vidare i livet. Rättegången mot den misstänkte 21-åringen är ett viktigt steg.

– Nu kämpar vi tillsammans för att klara av det här och på något sätt få tillbaka en normal tillvaro, säger Ysupha Sallah.

Det är oklart när rättegången inleds. Neela Frisell skriver i åtalet att förhandlingarna bör hållas i säkerhetssalen i det nybyggda Rättscentrum i Malmö.