Strömavbrott på Öland – drygt 21 000 personer blev utan el. Foto: SANNA DOLCK
Strömavbrott på Öland – drygt 21 000 personer blev utan el. Foto: SANNA DOLCK

21 000 personer blev utan ström på Öland

Publicerad

Ett strömavbrott har inträffat på Öland – drygt 21 000 Eon-kunder på ön är under fredagen utan el.

– Hela Öland är utan ström, säger Johan Aspegren, kommunikationschef för Elnät på Eon till Barometern.

Enligt Eon försvann strömmen klockan 14.55 på fredagen. En timme senare är det fortfarande släckt hos drygt 21 000 kunder.

– Skydden har löst ut vid Linsänkan där kabeln går över till Öland vilket innebär att hela ön blir utan ström, säger Johan Aspegren, kommunikationschef för Elnät på Eon till Barometern.

Har hänt tidigare på Öland

Någon prognos för när problemet ska vara löst finns inte enligt Eon. Men till Barometern säger Johan Aspegren att det har hänt tidigare att ön blir utan ström. 

– Ja, det är jag inte så stolt över att behöva säga. Det var sju-tio år sedan. Det var på vintern och ännu värre kan man säga. Då tog det mellan fyra och sex timmar innan vi löste problemet. Men så behöver det inte alls bli den här gången, säger han.

Vid 15.50 började strömmen återvända för de flesta hushåll på Öland. Anledningen till avbrottet sägs vara en sjökabel som blev spänningslös. Eon kommer att utreda vad som har hänt och återkommer med en analys.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag