200 sällskapsdjur avlivade efter smuggling över Öresundsbron

Allt från ödlor till hamstrar hittades vid Tullverkets kontroll.
Foto: JOHANNA BERGLUND
Allt från ödlor till hamstrar hittades vid Tullverkets kontroll.
Foto: SHUTTERSTOCK
Allt från ödlor till hamstrar hittades vid Tullverkets kontroll.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Runt 200 djur av olika arter hittades när Tullverket gjorde en kontroll vid Öresundsbron natten mot tisdag, rapporterar Sydsvenskan.

Nu har djuren avlivats. 

Det rör det sig om kaniner, hamstrar, leopardgeckoödlor, undulater, ryska stäppsköldpaddor och råttor. Runt 200 djur hittades vid Tullverkets kontroll. Utöver dessa 200 sällskapsdjur hittades ett stort antal syrsor som troligtvis är tänkt som föda åt vissa av djuren.

– Två personer greps och anhölls i tisdags, det rör smuggling av djur, säger Nils Norling, polisen presskommunikatör i Malmö till Sydsvenskan.  

Djuren avlivades 

Myndigheternas försök att hitta nya hem till djuren visade sig inte vara möjligt då risken att de bar på någon smitta eller sjukdom var för stor. Eftersom djuren var papperslösa gick det inte att garantera deras tillstånd. Alla djuren tvingades därför att avlivas. 

Värdet på djuren varierar. En kanin säljs ofta för några hundralappar medan en rysk stäppsköldpadda kan kosta runt 2 000 - 2 500 kronor på marknaden. 

Tullverket bekräftar ärende om djursmuggling 

”Vi är inne i ett intensivt läge i utredningen och kan inte av utredningstekniska skäl släppa mer detaljer i nuläget” skriver Jonas Ljungborg, gruppchef vid Tullverkets krimjour, i ett mail till Sydsvenskan. 

Det är jordbruksverket som sätter upp villkor för att resa med djur. Tullverket i sin tur kontrollerar att djurägare som reser över landsgränsen följer bestämmelserna, och rapporterar dem som inte gör det. 

Den som begår smugglingsbrott riskerar böter eller fängelse i upp till två år. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!