En brand bröt ut i en träbyggnad intill ett asylboende i Växjö natten mot onsdag. Foto: LÄSARBILDEn brand bröt ut i en träbyggnad intill ett asylboende i Växjö natten mot onsdag. Foto: LÄSARBILD
En brand bröt ut i en träbyggnad intill ett asylboende i Växjö natten mot onsdag. Foto: LÄSARBILD
Ungefär 200 personer befann sig på asylboendet vid tillfället och fick evakueras. Foto: Carl CarlertUngefär 200 personer befann sig på asylboendet vid tillfället och fick evakueras. Foto: Carl Carlert
Ungefär 200 personer befann sig på asylboendet vid tillfället och fick evakueras.  Foto: Carl Carlert
Så ser byggnaden i Växjö ut under morgonen. Foto: RäddningstjänstenSå ser byggnaden i Växjö ut under morgonen. Foto: Räddningstjänsten
Så ser byggnaden i Växjö ut under morgonen.  Foto: Räddningstjänsten

Tre olika asylboenden utrymda efter bränder

Publicerad

Tre asylboenden i Sydsverige fick utrymmas efter bränder natten mot onsdag.

Över 300 personer fick evakueras – varav 200 från ett boende i Växjö. 

– Just nu är byggnaden helt hoprasad och nedfallen, säger Joakim Karlsson, räddningschef vid Värends räddningstjänst, vid 07.45 på morgonen. 

Det var under natten mot onsdag som branden bröt ut i en träbyggnad intill ett asylboende i Växjö.

– Asylboendet utrymdes för att det drev en del rök i den riktningen, säger Joakim Karlsson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

Ungefär 200 personer befann sig på asylboendet vid tillfället och fick evakueras.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd. Vi har fattat beslutet att skydda själva asylboendet. Det är en riktigt gammal träbyggnad som fattat eld och den kommer att brinna ner. Vi lägger på lite vatten, men i princip får det brinna, den är helt övertänd, säger Joakim Karlsson.

En anmälan om grov mordbrand har upprättats. 

Byggnaden i Växjö var helt övertänd – och räddningstjänsten bedömde tidigt att man inte kunna rädda den. Foto: Carl Carlert

Styrkor från tre brandstationer bekämpade branden

Ingen person skadades i branden. 

– Vi har satt kommunens ansvariga på att ta hand om personerna som evakuerades, säger Joakim Karlsson.

Det är oklart hur branden började men den utreds som misstänkt mordbrand.

Eftersläckningsarbetet pågick – och väntas pågå – långt in på morgonen. Vid 7.45 brinner det i punkter på platsen och räddningstjänsten har koncentrerat sig på ett mindre område på några få kvadratmeter.

– Det gör vi för att minimera rökutveckling, vi lägger på vatten för att dämpa den. Nu har vi bara folk från två stationer på plats, säger Joakim Karlsson under morgonen. 

Byggnaden i Växjö är under morgonen fullständigt förstörd. Foto: Räddningstjänsten

Häver varning

Under natten uppmanade räddningstjänsten boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga fönster. Den varningen är man tidigt på morgonen på väg att häva eftersom rökutvecklingen inte är särskilt stor – och den mest består av vattenånga. 

Var branden startade är fortfarande okänt.

– Vi har ingen aning. När vi kom till platsen brann det mest i den del av byggnaden där det fanns ett kök. Men vi har ingen som helst aning om vad orsaken är, säger Joakim Karlsson. 

– Det finns ingen spridningsrisk, den är icke-existerande. 

Fem skadade efter brand på asylboende

Natten mot onsdag bröt även en brand ut i en fåtölj på tredje våningen på ett asylboende i Målilla i Hultsfreds kommun, rapporterar Barometern. Branden ledde till kraftig rökutveckling.

Nära 100 personer som bor på anläggningen evakuerades.

– Det har brunnit i möbler i ett allrum i byggnaden. Fem personer har skadats lindrigt, men jag har inga uppgifter om de fördes med ambulans eller vårdades på plats, säger Åsa Emanuelsson, informatör vid polisens ledningscentral.

Larmet om branden kom strax före klockan ett. Räddningstjänsten var kvar under natten, bland annat för att ventilera ut röken med hjälp av fläktar.

– Branden är släckt och vi arbetar med rökdykare på varje plan för att evakuera alla, sa Stefan Larsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred en stund efter att branden brutit ut till Barometern.

Händelsen utreds som misstänkt mordbrand.

"Vi vet inte om den är anlagd eller inte"

Det började även brinna på ett asylboende i Borrby på Österlen under natten mot onsdag.

Styrkor från räddningstjänsten i Ystad, Tomelilla och Simrishamn ryckte ut till branden.

– Det har börjat i en anslutning till en liten bar, säger Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.  

Det är oklart hur branden uppstått.

– Vi vet inte om den är anlagd eller inte, men vi kan inte utesluta något i nuläget, säger Roger Larsson.

Branden utreds inledningsvis som mordbrand. Varken polis eller räddningstjänst vet under morgonen om den var anlagd – men det går inte att utesluta. Foto: ANDERS GRONLUND WWW.STRIXPHOTO.NET

17 personer befann sig i fastigheten vid tillfället och fick evakueras.

– Det var mycket rök i hela fastigheten. Branden kunde släckas tämligen omgående. Det kunde ha blivit betydligt värre, säger Roger Larsson.

Branden utreds som misstänkt mordbrand, enligt polisen.

– Det är en person som undersökts av ambulanspersonal på plats, säger Åsa Emanuelsson, informatör vid polisens ledningscentral. 

Kvinna omkom i dödsbrand

Incidenten inträffar bara två veckor efter dödsbranden i Borrby då en 90-årig kvinna omkom. Huset fattade eld och innan brandkåren kom fram hade flera privatpersoner samlats. De har vittnat om hur de hörde den 90-åriga kvinnan i en av lägenheterna på andra våningen ropa på hjälp. När heltidsstyrkan från Simrishamn kom fram efter drygt en halvtimme hittades den 90-åriga kvinnan död i lägenheten.

Brandattentat mot lägenhet i Ystad

Vid 02-tiden på tidiga onsdagen larmades polis och räddningstjänst även till en lägenhet i Ystad där ett brinnande föremål slängts in genom ett fönster. Branden var dock redan släckt när räddningstjänsten anlände och ingen person kom till skada, skriver Sydsvenskan. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag