Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

200 000 unga ska coronatestas före jul

Danmark trappar upp kampen mot coronasmittan som just nu sprids särskilt snabbt bland ungdomar. Därför ska 200 000 unga mellan 15–25 år testas – före julafton.

– Ta inte med corona hem till era mor- och farföräldrar, sa Sophie Hæstorp Andersen (S), ordförande i Region Hovedstaden, vid en presskonferens på tisdagen.

De nya coronarestriktioner som läckte ut redan på måndagen bekräftades vid presskonferensen sent på tisdagseftermiddagen.

”Ta inte med corona hem till era mor- och farföräldrar”, säger Sophie Hæstorp Andersen (S), ordförande i Region Hovedstaden,
Foto: Jens Astrup
Köpenhamnsområdet är hårdare drabbat av coronasmitta än resten av Danmark. Och hårdast drabbade är de unga mellan 15–25 år.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Vi behöver er hjälp just nu”, förklarar hälsoministern Magnus Heunicke (S).
Foto: MARTIN SYLVEST / REUTERS

17 kommuner i huvudstadsregionen får speciella förhållningsregler under en period som startar kommande måndag och sträcker sig över jul- och nyårshelgerna.

Det handlar om Tårnby, Brøndby, Hvidovre, Köpenhamn, Vallensbæk, Gladsaxe, Rødovre, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Frederiksberg, Ishøj, Gentofte, Ballerup, Høje-Taastrup, Dragör, Glostrup och Albertslund.

Viktigast att nå de unga

I de nya åtgärderna ingår bland annat mer hemarbete, skolundervisning i hemmet och striktare regler i butiker, shoppinggallerior och på gågator.

Men den stora tyngdpunkten läggs vid att försöka sätta stopp för den accelererande smittspridningen bland de unga i Storköpenhamnsområdet.

I hela Danmark testar 1,7 procent positivt för corona – men i huvudstadsregionen är den siffran 2,5 procent. Till och med 3,4 procent i Tårnby och Brøndby.

Lättare att testa sig

Dessutom är 26 procent av dem som får positivt testresultat i regionen i åldern 15–25 år. Därför inrättas nu nya, mobila enheter för coronatestning i de 17 kommunerna.

Där ska man kunna testa sig utan föregående tidsbokning.

Målet är att testa alla unga i huvudstadsregionen. det innebär 200 000 personer mellan 15–25 år. 100 000 i själva Köpenhamn och 100 000 i de omgivande kommunerna.

Sophie Hæstorp Andersen (S), ordförande i Region Hovedstaden, vände sig direkt till de unga under presskonferensen.

– Jag vill säga till de unga: använd er av den här möjligheten. Ta inte med corona hem till era mor- och farföräldrar till jul, vädjade hon.

”Vi behöver er hjälp”

Hälsoministern Magnus Heunicke (S) försäkrade att det skulle bli enkelt för unga att låta testa sig för corona.

– Från samhällets sida gör vi allt vi kan för att hjälpa er. Vi sätter till extra kapacitet så att alla unga kan testas.

– Vi kommer ut till era utbildningsställen. Vi börjar redan i morgon i Brøndby och Ishøj. Detta är en kraftig uppmaning, inte ett tvång. Vi behöver er hjälp just nu, förklarade Magnus Heunicke.

Testkapaciteten ökas allt eftersom. I slutet av januari räknar myndigheterna med att kunna testa 115 000 personer om dagen.