Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 liter handsprit ger säker folkomröstning

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Kristersson, naturvårdare och ornitolog.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 6 juni ska invånarna i Vellinge folkomrösta om Naturum och den nya konsthallens framtid.

Den infekterade frågan gäller om Naturum ska fortsätta drivas som en utgångspunkt för att upptäcka naturmiljön på Falsterbonäset. 

Och väl tilltagna röstningslokaler, funktionärer och 20 liter handsprit ska garantera att omröstningen sker pandemisäkert.

När Vellingemoderaterna inför budgeten 2021 föreslog att avveckla Naturum och konsthallen till förmån för en konferens- och eventanläggning – och på sikt ett spahotell – väckte det heta känslor.

– Min åsikt är att det är åt helvete, väldigt tråkigt. Vi blev helt tagna, berättade Mikael Kristersson, naturvårdare och ornitolog, då för Kvällsposten. 

– Ärligt så är det många som har hört av sig till mig om att de tycker att det är ett utmärkt förslag, svarade kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Försvarar beslutet

Många oroades över att ett naturligt centrum för att samlas i och för att skapa intresse för naturen riskerade att försvinna. Naturum ligger dessutom mitt i en av Europas bästa platser för flyttfågelsträck.

Bland besökarna finns familjer men även skolklasser.

Trots kritiken försvarade Carina Wutzler beslutet: 

– Det är den fysiska utställningen och bemanningen som ska läggas ner men all verksamhet kommer inte försvinna. Vi kommer fortsätta ha naturvandringar och informations– och kunskapsspridning om naturen för våra invånare och besökare. Det kommer bara ske i andra former. Vi har det väl förspänt med fyra folkbibliotek som också har lovaktivitet för barn, berättade hon i samband med förslaget för Kvällsposten. 

20 liter handsprit

I november drev Vellingemoderaterna igenom beslutet.

Vid årsskiftet stängdes Naturum och konsthallen. Och den 1 maj öppnade Falsterbo Photo Art Museum på Falsterbo Strandbad.

Och nu ska Vellingeborna få säga sitt. Den 6 juni ska det nämligen folkomröstas på näset.

Den rådgivande folkomröstningen har kommit till stånd efter en kampanj av Falsterbonäsets Naturvårdsförening (FNF). Men en folkomröstning under en pandemi är en logistisk utmaning: i samarbete med Region Skåne har man utarbetat en plan för att genomföra folkomröstningen och samtidigt följa rekommendationerna på tio kvadratmeter yta per person. 

Funktionärer med munskydd och visir och kontinuerlig städning av lokalerna ska borga för säkerheten. Det, och sammanlagt 20 liter handsprit, enligt Sydsvenskan.

TV: Så här fungerar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!