Albin Einarsen mördades två dagar efter han fyllt 16. Foto: PrivatAlbin Einarsen mördades två dagar efter han fyllt 16. Foto: Privat
Albin Einarsen mördades två dagar efter han fyllt 16.  Foto: Privat
Den mordmisstänkte 20-åringen och Albin väl bekanta med varandra. Foto: PrivatDen mordmisstänkte 20-åringen och Albin väl bekanta med varandra. Foto: Privat
Den mordmisstänkte 20-åringen och Albin väl bekanta med varandra. Foto: Privat

20-åring åtalad för mordet på Albin, 16

Publicerad

16-årige Albin mördades enligt misstankarna av sin bäste kompis.

Men det dröjde tre år innan kamraten la korten på bordet och erkände.

– Man kan nog säga att han visade lättnad efteråt, säger Lars-Gunnar Perlinger, tillförordnad chef för polisens grova brott-avdelning i Halland.   

20-åringen åtalades på torsdagen vid Halmstads tingsrätt för mordet på 16-årige Albin Einarsen i maj månad 2014.

Fallet såg länge ut att förbli olöst och hans mamma trädde fram i Kvällsposten och vädjade om att de som visste något skulle träda fram och säga vem gärningsmannen var.

– Vi är övertygade om att det finns personer som vet vem som begått mordet, sa bland annat Cecilia Bergstén, chef för polisens grova grupp-avdelning till tidningen.

I januari i år kom det efterlängtade genombrottet - då fick polisen in nya vittnesmål som pekade på den nu åtalade 20-åringen. 

Han har i förhör erkänt att han utsatte Albin för våld, men erkänner inte mord utan menar i stället att det ska ses som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Den motivbild som enligt kammaråklagare Gisela Sjövall framkommit visar att det funnits en konflikt mellan den misstänkte och offret.

– Det finns uppgifter i utredningen om att offret tidigare ska behandlat en nära anhörig till den misstänkte illa. Det skulle kunna vara motivet till brottet, säger Gisela Sjövall i en kommentar. 

Var vänner

Albin Einarsen hittades död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad i maj 2014.

I stämningsansökan skriver åklagaren att 20-åringen berövat Albin livet genom att först tilldela honom knytnävsslag i ansiktet och därefter utsätta honom för både stryptag och våld med ett trubbigt föremål mot huvudet.

Efter misshanden ska 20-åringen ha burit Albin mot bäcken och först lagt honom vid sidan av vattnet. En stund senare ska kroppen ha placerats i vattnet, enligt åklagarens beskrivning.  

Åklagaren slår fast att Albin avlidit till följd av det våld och de skador som 20-åringen utsatte honom för, möjligen i kombination med drunkning.

– Den exakta dödsorsaken har inte gått att fastställa av rättsläkare, säger Lars-Gunnar Perlinger, tillförordnad chef för grova brott vid polisen i Halland.

Enligt Albins mamma, Malin Einarsen, var 20-åringen och Albin väl bekanta med varandra. De umgicks även den aktuella kvällen mordet inträffade.

– Min dotter har sagt det hela tiden, ”det är han”. Men jag hade aldrig kunnat gissa det. Han var med på begravningen och stod och grät vid kistan. Han har ringt och velat träffas och ha något minne från Albin, sa Malin Einarsen till Kvällsposten tidigare i år.

Vädjade till 

Det sista livstecknet från Albin var ett telefonsamtal med Malin Einarsen fredagen den 9:e maj vid 21-tiden på kvällen. Han hade då träffat en kompis som var på besök i Halmstad - och var just på väg hem.

– Den nu misstänkte 20-åringen var den siste som såg Albin i livet och han har hela tiden varit intressant för oss. Men han påstod att de skilts åt i en gatukorsning strax före mordet och hans uppgifter gick under lång tid inte att slå sönder, säger Lars-Gunnar Perlinger. 

Klockan åtta på morgonen efter hittades Albin död i en bäck i Frennarpsskogen av en person som var ute på morgonpromenad.

Under häktningstiden har 20-åringen utsatts för både långa och många förhör, samt  vallningar på brottsplatsen. 

20-åringen har även genomgått rättspsykiatrisk undersökning. 

Inte psyksjuk

Den har slagit fast att 20-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet, och inte gör det nu heller.

Det betyder att 20-åringen vid fällande dom kan dömas till fängelse.

När polisprofessorn Leif GW Persson tog upp fallet i "Veckans Brott" sa han att det nog inte blir något särskilt påföljdsmässigt.

– Man försöker hålla folk utanför fängelsesystemet ända upp till 21 år. Det kan väl bli någon form av ungdomsvård, menade han i programmet. 

Övervakningsbilder

Till rättegången i Halmstads tingsrätt har åklagaren kallat en rad kamrater till mördade Albin. De ska bland annat vittna om Albins och den mordmisstänktes kontakter under den aktuella kvällen.

I bevisningen ingår även övervakningsbilder som visar hur Albin rört sig i Halmstad centrum  timmarna före mordet. 

Enligt Lars-Gunnar Perlinger tog det flera förhör innan 20-åringen valde att lägga korten på bordet och erkänna att han orsakat Albins död.

– Man kan nog säga att han efteråt verkade lättad av att få berätta, säger Lars-Gunnar Perlinger.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag