Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

20 år efter att Jasmina, 6, försvann är fallet olöst

Jasmina Jasharaj försvann 1997. Foto: CALLE JISMARK
Förra året berättade Jasminas far, Rexhep, för Kvällsposten om sorgen efter försvunna dottern. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Det var i Sävsjö som flickan försvann 1997. Foto: CALLE JISMARK

Den 28 juli 2017 är det exakt 20 år sedan som 6-åriga Jasmina Jasharaj försvann spårlöst i Sävsjö. 

Än i dag pågår utredningen – men ingen lösning är i sikte.

– Varje gång någon säger Sävsjö tänker jag på Jasmina, säger Pia Kling, kommissarie på grova brott, till SVT Nyheter. 

Det var den 28 juli 1997 som den då 6-åriga Jasmina försvann i Sävsjö. 

Jasmina hade under dagen gått hemifrån vid 14-tiden för att leka med några kamrater. Vid 20-tiden på kvällen skildes de åt. Jasmina gick då mot en skogsdunge och försvann, enligt ett vittne som sannolikt var det sista vittnet som såg flickan.

20 år senare är fallet ett av Sveriges mest uppmärksammade. Men polisen har inte kunnat lösa försvinnandet.

Man började dock tidigt misstänka att ett brott hade begåtts. Genom åren har polisen haft flera spår. Bland annat sa en kusin till Jasmina att flickan kan ha setts i en blå bil i Värnamo. Någon annan trodde sig ha sett flickan vid Skärsjön dagen hon försvann. 

 

LÄS MER: Jasmina, 6, försvann utan ett spår 

 

Fortfarande olöst

Utredningen kring fallet har genererat åtminstone två hyllmeter med förhör och dokument. Området där Jasmina försvann och omgivningarna runt Sävsjö finkammades med polis, helikopter med värmekamera, hemvärn, dykare, militärer och frivilliga. Sjön har draggats och avloppsledningar och brunnar har genomsökts med kameror. Spår och tips har kommit och gått men än så länge har man vare sig funnit någon kropp eller fällt någon misstänkt.

Så sent som förra året berättade Rexhep Jasharaj, Jasminas pappa, för Kvällsposten om hur dotterns försvinnande fortfarande är ett öppet sår. 

– Nu är det de misstankarna som dunkar hela tiden i huvudet. Vem kan det vara?

Rexhep menade att så länge inte svaren finns så lever både osäkerheten och hoppet kvar. Jasminas pappa har haft egna tankar om utredningen. Spår som borde följas upp och personer som borde vara intressanta.

Men ingenting har gett svar på varför Jasmina försvann.

 

LÄS MER: Anders Eklund avförs från fallet med försvunna Jasmina

 

Inget genombrott i utredningen

SVT Nyheter skriver på fredagen att polisen fortfarande utgår från att ett brott har begåtts. Men någon brottsplats eller kropp har inte hittats, vilket gör brottet svårlöst om ingen kan berätta vad som har hänt.

– Det finns inga tekniska spår. Vi har fått gå på förhörsuppgifter och tips, säger Johan Frisk, kriminalkommissarie i Jönköping som har arbetat med fallet genom åren, till SVT. 

I dag är han förundersökningsledare i ärendet.

– Som en som har jobbat med det här så skulle det vara fantastiskt skönt att en dag få berätta för familjen vad som hänt deras dotter, fortsätter Johan Frisk.

 

Fakta: Detta har hänt

Juli 1997: Jasmina Jasharaj, sex år, lämnar hemmet i Sävsjö vid 14-tiden för att möta upp några kamrater. När de skiljs åt vid 20-tiden på kvällen försvinner flickan – och ses aldrig igen.

Ett vittne säger sig ha sett flickan när hon gått mot en skogsdunge.

 

Juli 1997: Polisen misstänker att ett brott har skett och tre dagar efter flickans försvinnande sätts militär och hemvärn in i sökandet efter flickan. Dykare och helikopter med strålkastare används också. Men ingenting hittas.

Flera tips kommer in till polisen om att flickan har setts. Bland annat på en campingplats i Sävsjö, en bil i Värnamo och en parkeringsplats utanför Nydala. Inget av tipsen leder någonvart.

 

Augusti 1997: Jasminas familj utlyser en belöning på 100 000 kronor till den som kan komma med ett avgörande tips till polisen.

Men fortfarande finns inga spår efter flickan. En bil som observerats i området undersöks – i Göteborg – men utan resultat.

 

September 1997: Ett genombrott görs när en 41-årig man anhålls som skäligen misstänkt. Mannen har tidigare dömts för sexbrott mot sex- och tolvåringar i sitt hemland. Några dagar senare släpps dock mannen eftersom det saknas bevis.

 

November 1997: Ett nytt hett tips dyker upp: En ljus bil som under natten stått parkerad i Sävsjö. Tips kommer också om ett hjärtskärande skrik vid slottsruinen, natten då Jasmina försvann. Undersökningarna leder dock ingenvart.

 

Augusti 2004: Ulf Olsson, som dömdes för mordet på flickan Helén Nilsson i Höör, blir intressant för polisen i utredningen om Jasmina.

Polisen börjar kartlägga mannens liv men har inte funnit kopplingar till flickans försvinnande.

 

September 2014: Utredningen har stått och stampat i flera år när livstidsdömde Anders Eklund – dömd för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren – anhålls som skäligen misstänkt för mord alternativt människorov. Men anhållandet hävs senare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!