OBS. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget med händelsen att göra. Foto: Andreas Öberg
OBS. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget med händelsen att göra.  Foto: Andreas Öberg

2-åring misstänks ha våldtagits på förskola

Publicerad

MALMÖ. Åklagare har inlett en förundersökning om ett misstänkt fall av våldtäkt på en förskola i Malmö.

En man i 20-årsåldern utpekas i polisanmälan och ska förhöras under förmiddagen.

Offret, en 2-årig pojke, ska ha utsatts för både våldtäkt och misshandel i underlivet när han varit ensam med mannen på sin förskola. Övergreppen misstänks ha skett vid flera tillfällen.

Det var pojkens pappa som gjorde polisanmälan till Malmöpolisens kriminaljour. Han ringde dit efter att sonen berättat om vad som hänt på den kommunala förskola han vistats på fram till sommaren.

– Vi märkte att han inte ville gå till dagis före sommaren. Han grät och var ledsen när vi skulle lämna honom. Vi förstod då inte varför, säger pappan.

Föräldrarna hade samtidigt reagerat över att förskolan hade en hög andel unga vikarier som tilläts vara helt ensamma på pojkens avdelning utan stöd eller tillsyn av äldre och mer erfarna kolleger.

– Jag reagerade på att det ibland kunde vara unga vikarierande killar som mötte oss på morgonen samtidigt som det kunde finnas fast anställda personal på en annan avdelning, säger pappan.

"Gjorde ont"

Eftersom familjen flyttat blev det naturligt för pojken att efter sommaren byta till ett annat dagis. Det var i samband med att han började där som föräldrarna för första gången fick veta vad pojken upplevt.

– Han beskrev bland annat hur den här unge vikarien skulle ha tagit på hans könsorgan på ett sådant sätt att det gjorde ont, säger pappan.

Övergreppen ska ha skett vid flera tillfällen. Vikarien ska enligt uppgifter till Kvällsposten ha arbetat på förskolan i cirka fyra månader och även varit på flera avdelningar.

Utredningen görs av Malmöpolisens familjevåldssektion.

När den misstänkte mannen i dag på förmiddagen fick en offentlig försvarare hade brottsrubriceringen ändrats från sexuellt ofredande till våldtäkt och sexuellt ofredande under våren och sommaren 2014.

För pojkens föräldrar är det en lättnad att åklagare och polis agerat snabbt.

– Vår son trivs bra på det nya dagiset och vi har varit försiktiga med att prata om det som hänt. Jag har sagt till honom att vi gjort en polisanmälan och det tyckte han var bra, säger pappan.

Pappan kritisk

Föräldrarna har fått stöd av en kristerapuet som gett dem råd om hur de ska agera för att stötta sin son så bra som möjligt.

– Vi har fått rådet att prata om det som hänt om han tar upp det själv men annars ska vi försöka vara precis som vanligt, säger pappan

Pappan är dock mycket kritisk till hur det fungerat på pojkens gamla förskola.

– På vår sons nya dagis är man noga med att unga manliga vikarier inte är ensamma med barnen. Det är inte för att man är misstänksamma mot dem utan ett sätt att skydda dem mot den här typen av misstankar men också för att skydda barnen. Det tycker jag är bra, säger pappan.

Förskolans ledning har informerats av polisen att man utreder ett misstänkt sexbrott mot barn på förskolan.

Kammaråklagaren Daniel Svensson som leder förundersökningen vill i dagsläget inte ge några kommentarer. Men i en skrivelse till tingsrätten skriver han att ärendet är brådskande och att den misstänkte mannen ska förhöras i dag på förmiddagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag