Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 personer misstänkta efter upploppen i Malmö

Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Totalt 20 personer har delgivits om misstankar om brott efter koranbränningen i Malmö förra helgen. 

Sex personer misstänks för hets mot folkgrupp efter den faktiska koranbränningen, och 13 personer misstänks för våldsamt upplopp efter protesterna som följde.

– Vi har tillgång till mycket material, säger åklagaren Tomas Olvmyr till Sydsvenskan

Helgens våldsamma upplopp i stadsdelen Rosengård skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på Koranen. Senare under kvällen drog andra personer i gång upploppet där busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse.

Totalt misstänks ”ett tiotal” personer för inblandning i upploppen, skriver Sydsvenskan.

Under kaoset ska det även ha ropats antisemitiska slagord. Enligt Aftonbladet utreds det som hets mot folkgrupp, men det finns ingen misstänkt då man i nuläget inte lyckats identifiera personerna som skrek.

Fler kan bli misstänkta 

Dessutom har polisen upprättat ett antal anmälningar om blåljussabotage.

Flera filmklipp från upploppen visar hur personer kastar sten mot polisbilar – åtminstone tre personer syns tydligt med sina ansikten.

Andra bilder visar hur privatpersoner förstör polisens drönare, som svävade i luften under tiden upploppen pågick. 

– Vi har tillgång till mycket material och håller också ögonen öppna kring det som förekommer i olika medier, men den som har filmmaterial är välkommen att lämna in det, säger Tomas Olvmyr till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan har räddningstjänsten lämnat in sju anmälningar om blåljussabotage. Bussbolaget Nobina har lämnat in tre anmälningar om skadegörelse mot fordon.

Dessutom har polisen på torsdagen också upprättat en anmälan om våld mot tjänsteman. Detta efter att en polis träffats av en fyrverkeripjäs. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Se filmen – antisemitiska slagord i Malmö-upploppet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!