Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarna jagas – sköt mamman omaskerade

Mannen är tidigare dömd för ett uppmärksammat rån i Danmark.
Den misstänkte 19-åringen.
Under torsdagsmorgonen arbetar polisens tekniker vid mordplatsen. Man letar bland annat efter kulor.
Foto: Micke Ölander
19-åringens försvarare Therese Stålnacke.
Foto: Fritz Schibli
Mordet i måndags förmiddag på Sergels väg i Malmö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen arbetar intensivt med att
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har sökt av platsen efter kulorna från mordvapnet.
Det röda strecket visar skottets linje.
Polisens tekniker.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
1 / 10

19-åringen som är misstänkt för medhjälp till mordet på den 31-åriga småbarnsmamman i Malmö har häktats – trots att han ska ha alibi vid tidpunkten för mordet.

Samtidigt jagas de tre personer som mördade kvinnan. 

Enligt Sydsvenskan var mördarna omaskerade när småbarnsmamman sköts och signalement tyder på att en av dem varit inblandad i flera mordutredningar senaste tiden.

Med sin bebis i famnen sköts den 31-åriga kvinnan, som jobbade som läkare, till döds med flera skott på måndagen. Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.

Senare under dagen anhölls en 19-årig man och under torsdagen häktades 19-åringen, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. 

Han häktas som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden och kommer i ett första läge nu att vara frihetsberövad i en vecka. 

19-åringen nekar till brott och motsätter sig häktning, meddelade hans försvarsadvokat Therese Stålnacke.

Malmöpolisens chef, Stefan Sinteus, twittrade om häktningsbeslutet.
Foto: skärmdump

Hörs i säkerhetssal

Kvällspostens Nellie Erberth var på plats i Malmö tingsrätts säkerhetssal på Rättscentrum. Häktesförhandlingen följs av många journalister som prick 13.30 släpptes in i säkerhetssalen.

Den misstänkte 19-åringen tog plats i salen. Han var klädd i en vit t-shirt och jeans och tittade ut mot det stora pressuppbådet.

Åklagaren yrkade på att 19-åringen skulle fortsätta vara frihetsberövad misstänkt för medhjälp till mord på den 31-åriga kvinnan och för grovt vapenbrott på Stadiongatan, där en utbrunnen bil hittades strax efter mordet. 

Inte på plats vid mordet

19-åringen har alibi för att ha deltagit i själva mordet, han kan inte ha ha varit på plats när småbarnsmamman sköts till döds då han vid den tidpunkten satt på enrättegång i ett annat ärende enligt TT. 

19-åringen är även åtalad i stort knarkmål i Helsingborg. Han satt häktad i drygt ett år innan han och de övriga åtalade släpptes på fri fot i våras. Han är fortfarande misstänkt och förhandlingarna pågår.

På mordplatsen har det skapats en minnesplats. Mängder med sörjande har tagit sig till platsen och tänt ljus eller lagt ut blommor.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisens tekniker är under torsdagen på platsen och söker efter kulor och undersöker skottvinklar.
Foto: Micke Ölander

Vände sig själv till polisen

Under måndagen slog polisen till mot den adress där 19-åringen är skriven. Därefter vände han sig själv till polisen.

– När han fick veta att det skett en husrannsakan i hans hem så kontaktade han polisen och inställde sig för förhör och han blev då gripen. Han är förfärad över misstankarna och tar starkt avstånd från skjutningen. Han tycker att den är precis lika avskyvärd som alla vi andra gör, har hans advokat, Therese Ståhlnacke, sagt till Sveriges Radio P4 Malmö.

Kvällsposten har talat med 19-åringens mamma.

– Jag kan inte tro att han har något med det att göra. Han har respekt för andra människor. Han gillar andra människor. Hur skulle han kunna döda en annan människa eller en kvinna med barn? Det är det enda jag kan tänka på.

Mannen begärs häktad misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Kuratorer och gråt på akuten

Flera ur personalen på akuten har vittnat om stämningen på akuten när den nyblivna läkaren fördes in med skottskador. Många anställda grät, och under dagen fanns flera kuratorer på plats för att erbjuda stöd till personalen. 

Åklagare Anna Palmqvist har tagit beslutet att begära 19-åringen häktad. Hon kan inte uttala sig om fallet förrän efter häktesförhandlingen som startar 13.30 på torsdagen. 

Här springer mördaren från platsen.
Foto: Tittarfilm/SVT Nyheter Skåne

Mordvapen i brinnande bil

Mycket talar för att mordvapnet fanns i flyktbilen som senare sattes i brand, eftersom 19-åringen även misstänks för grovt vapenbrott. 

Polisledningen i Malmö vill inte avslöja några detaljer av vad som hittills har framkommit i mordutredningen men med hjälp av flera vittnesmål kan Kvällsposten berätta att polisen jagar ytterligare minst två gärningsmän.

– Vi kommenterar ingenting kring antalet gärningsmän eller tänkbart scenario, säger Nils Norling vid polisen.

Men Kvällspostens sammanställning visar att två gärningsmän stod och väntade på trottoaren nära kvinnans port. Ett vittne vittnar om två män, ”unga och gängliga”.

En tredje man körde flyktbilen, en Mercedes-Benz som sedan mitten av augusti är registrerad på den anhållne 19-åringen som nu har begärts häktad.

Kort efter mordet hittades bilen brinnande i stadsdelen Lorensborg i Malmö.

Nekar till inblandning i mordet på småbarnsmamman i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!