Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta 19-åringen frisläppt efter skrivtest

Läkaren Karolin Hakim, 31, mördades på Ribersborg i Malmö.
Åklagare Anna Palmqvist har beslutat att häva häktningen av den man som varit häktad skäligen misstänkt för inblandning i mordet på Karolin Hakim, 31.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisen söker spår efter mördaren på Sergels väg.
Foto: JENS CHRISTIAN
19-åringens advokat Therese Ståhlnacke är lättad efter beskedet.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Åklagaren har beslutat att häva häktningen av den man som varit häktad skäligen misstänkt för inblandning i mordet på Karolin Hakim, 31.

19-åringen släpptes efter ett skrivtest. Han ska vara lättad efter beskedet.

– Han har ju inte varit orolig eftersom vi vet att han inte har med detta att göra. Men han har mått väldigt dåligt över att folk tror att han är inblandad i den här förfärliga händelsen, säger 19-åringens advokat Therese Ståhlnacke.

Med sin bebis i famnen sköts Karolin Hakim, 31, som jobbade som läkare, till döds med flera skott på måndagen den 26 augusti. Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.

Senare under dagen anhölls en 19-årig man och under den kommande torsdagen häktades 19-åringen, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. 

Karolin Hakim blev 31 år gammal.
Foto: Privat / Privat

19-åringen har suttit häktad i en vecka. Han var häktad på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt. Den korta häktningstiden bestämdes i avvaktan på om ytterligare utredningsåtgärder skulle innebära att brottsmisstankarna kunde stärkas. 

Men nu släpps 19-åringen. 

– För att kunna begära honom häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot honom stärkas och det har utredningen inte kunnat visa. Han ska alltså släppas fri, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. 

Hundratals samlades för att minnas Karolin Hakim.

Har alibi för mordet

19-åringen har alibi för att inte ha deltagit i själva mordet, han kan inte ha ha varit på plats när småbarnsmamman sköts till döds då han vid den tidpunkten satt på en rättegång i ett annat ärende. 

– Han är inte avskriven från utredningen, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist som påpekar att 19-åringen enbart är skäligen misstänkt.

19-åringen är även åtalad i stort knarkmål i Helsingborg. Han satt häktad i drygt ett år innan han och de övriga åtalade släpptes på fri fot i våras. Han är fortfarande misstänkt och förhandlingarna pågår.

19-åringens advokat, Therese Ståhlnacke, är lättad efter åklagarens besked.

– Det var väntat att åklagaren skulle fatta det här beslutet. Alla misstankar som har riktats mot honom har att göra med att han har stått som ägare till den här bilen. Men han är inte ägare. Det är någon annan som har registrerat bilen på honom, säger Therese Ståhlnacke.

– Detta gjorde man kort före att mordet ägde rum.

Den förmodade flyktbilen eldades upp strax efter mordet. De stod skriven på 19-åringen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Jag är starkt kritisk”

19-åringens försvarare har sedan han anhölls krävt en undersökning av handlingen om ägarskap av bilen. Det gjordes i tisdags den här veckan då 19-åringen fick göra ett skrivtest. 

– Jag är förstås starkt kritisk till detta. Hade man gjort det här i tid hade man kunnat avskriva honom direkt, säger Therese Ståhlnacke.

– När det gäller den här handlingen innehöll den dessutom felaktiga personuppgifter vilket gör att det blir extra tydligt att det inte är han som har undertecknat den.

Vice chefsåklagare Anna Palmqvist har avböjt att kommentera advokatens kritik.

– Vi uttalar oss inte om vilka utredningsåtgärder vi vidtar, säger hon.

Vem som helst kan registrera ett fordon på någon annan utan att någon id-kontroll görs.

– Det är jag mycket kritisk till. I det här fallet har det fått fasansfulla konsekvenser för min klient, säger Therese Ståhlnacke.

19-åringen är enligt åklagaren fortfarande aktuell i utredningen.

– Men jag räknar med att han snart blir avskriven, säger Therese Ståhlnacke.

Häktades för inblandning i mordet på Karolin Hakim.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!