Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring filmades – slagen och förnedrad i skogen

Över 300 000 brott anmälda i Region Syd förra året.
19-åringen ska ha tvingas stiga in i en bil på platsen som polis ringat in med rött.Foto: Polisen
Enligt åklagaren ska den röda bilen ha varit de åtalade männens brottsverktyg.Foto: Polisen
En av de åtalade männen kände det 19-åriga offret sedan skoltiden. Mannen nekar till brott.Foto: Polisen

Den 19-årige mannen kidnappades av två män från sin egen bostad och tvingades enligt åklagaren med på en mardrömslik bilfärd.

I ett skogsparti tvingades först 19-åringen kyssa en av männens skor. Därefter jagades mannen i naket tillstånd med bilen efter sig.

Vid flera tillfällen ska de åtalade våldsutövarna dessutom ha filmat sitt värnlösa offer.

19-åringen bor i en ort i nordvästra Skåne. På kvällen den 9 maj i år såg han hur en röd bil stannade utanför och två jämnåriga män klev ur.

De båda männen, hemmahörande i Klippan respektive Katrineholm, uppgift var att driva in en påstådd knarkskuld på 900 kronor. Men vid besöket sa besökarna att skulden plötsligt stigit till 10 000 kronor.

Inledningsvis gavs 19-åringen möjlighet att ringa några vänner i syfte att få fram pengarna. När det inte lyckades fick han order om att sätta sig i bilen. Sin mobiltelefon tvingades han samtidigt lämna ifrån sig.

– Vi ska ut i skogen och ha kul med dig, ska en av kidnapparna ha sagt.

På den utpekade brottsplatsen återfanns bland annat klädesplagg som tillhörde det 19-åriga offret.Foto: Polisen

En av dem bar en pistol nedstoppad i byxlinningen. Vid flera tillfällen ska förövarna ha uttalat hot om att 19-åringen skulle skadas eller dödas.

– Du ska bara veta vad jag gör med sådana som dig i min källare, var en av männens hotfulla kommentarer.

Den aktuella färden varade i åtta kilometer. På platsen i närheten av Klippan ska 19-åringen ha tvingats krypa fram och kyssa en av kidnapparnas skor.

Strax därefter utsattes det 19-åriga offret för en omfattande och brutal misshandel medan han låg ner på marken. Han sparkades i både huvudet och på överkroppen flera gånger.

– Jag blev även trampad på halsen så svårt att jag hade svårt att andas, berättar 19-åringen själv i förhör. 

Överfallet filmades

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning orsakade den grova misshandeln smärta, andnöd, svullnader, blåmärken och sårskador. 

19-åringen själv trodde at han skulle dö. Flera av överfallen filmas med offrets egen mobiltelefon.

Gärningspersonerna har visat en särskild hänsynslöshet, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Han menar vidare att männen har fört bort offret med uppsåt att skada honom till liv eller hälsa. 

De åtalade männen har i förhör förnekat all kännedom om händelsen. Men i en bil som, enligt åklagaren användes vid händelsen, återfanns en av männens pass.Foto: Polisen

Det kidnappade offret berättar sedan hur han blir tillsagd att ta av sig alla kläderna. När 19-åringen står där naken säger männen:

– Nu ska vi ut och köra. Vi vill se hur fort du kan springa.

19-åringen beskriver hur han springer så fort han kan medan männen fortsätter att köra bakom honom på vägen. Vid ett koloniområde lyckas han vika av och rusar fram mellan kolonistugorna i ett försök att skaka av sig männen.

Men våldsverkarna är fortfarande efter honom - nu till fots och med ficklampor för att hitta honom i mörkret mellan stugorna.

– I det läget är jag så trött och rädd att jag håller på att svimma, säger 19-åringen i förhör. 

Mannen lyckas trots allt ta ny sats och får till sist hjälp av en familj som bor i en villa utanför koloniområdet.

19-åringen bankar på dörren mitt i natten och utan ett klädesplagg på kroppen. Detta sistnämnda blir till slut hans räddning.

Pekar ut gärningsmännen

I ett senare polisförhör lyckas 19-åringen peka ut vilka förövarna varit. En av de unga männen har 19-åringen tidigare gått i skolan med. De har också före knarkskulden varit kompisar.

De misstänkta männen kunde gripas två timmar senare och häktades dagen därpå. De sitter fortfarande frihetsberövade i väntan på rättegång.

Båda har nu åtalats vid Helsingborgs tingsrätt för rån, övergrepp i rättsak, människorov, mindre grovt brott, försök till utpressning, grov missandel och grovt olaga tvång.

I förhör nekar båda till samtliga brottsanklagelser. En av männen svarar överhuvudget inte på förhörsledarens frågor.

I åklagarens bevisning finns dock flera vittnesförhör och sms-konversationer. Även mobilpositioneringar visar att de åtalades telefoner befunnit sig på platser offret pekat ut.

På platsen där de misstänkta greps hittades också offrets mobiltelefon. Och det faktum att en av kidnapparnas pass hittades i den röda bilen som användes vid brottet, går på tvärs mot männens egna uppgifter om att de inte använt fordonet överhuvudtaget.

Här är tre nyheter att hålla koll på i dag.