Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-åring åtalas för missad mönstring

Hit skulle den 19-åringen ha kommit, till Rekryteringsmyndigheten i Malmö. Nu åtalas han för brott mot totalförsvarsplikten. Foto: Google maps

En 19-åring i Malmö har åtalats för att inte ha kommit till mönstringen. Han är en av 75 ungdomar i Sverige som kallats men uteblivit utan att ha ett godtagbart skäl.

Skåne ligger i topp när det gäller åtal för brott mot totalförsvarsplikten, enligt Rekryteringsmyndighetens statistik.

19-åringen tillhör de 6 103 ungdomar födda 1999 som förra året fick besked att de ska kallas till mönstring hos Rekryteringsmyndigheten, tidigare kallad Pliktverket.

Försöket med enbart frivilliga resulterade i brist på personal. Syftet med den nya värnplikten är att se till att Försvarsmaktens behov av personal tryggas.

Den idrottsintresserade 19-åringen i Malmö skulle infunnits sig hos Rekryteringsmyndigheten i Malmö den 16 januari i år. Men 19-åringen kom aldrig, trots att han på myndighetens webbplats bekräftat att han visste att han skulle vara där vid just detta datum.

Regeringsbeslutet från 2 mars förra året innebär att alla delar av lagen om totalförsvarsplikt (mönstring, värnplikttjänstgöring i form av militär grundutbildning och repetitionsutbildning) kan tillämpas igen. Foto: MAGNUS LINDSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN

Upptagen med sitt liv

Den 3 mars i år var han kallad till polisen i Malmö för ett kort förhör och ombads förklara sig.

Polisen: Varför hörde du inte av dig?

– Jag var upptagen med mitt personliga liv. Jag är friidrottare och tränar mycket. Jag trodde inte att det var så viktigt eller att man måste mönstra, säger 19-åringen i förhöret.

Polisen: Vill du göra militärtjänstgöring?

– Jag vet inte, jag vill satsa på friidrott och skolan. Jag vill hellre träna och tävla i friidrott. Om jag måste göra det så gör jag det ju. Men om jag fick välja så hade jag inte gjort, svarar 19-åringen.

Han fick också frågan om han var beredd att acceptera ett strafföreläggande vilket 19-åringen avböjde. Han anser att Rekryteringsmyndigheten varit otydlig och att myndigheten inte gjort tillräckligt för att nå honom.

Därför blir det i stället nu åtal och rättegång mot honom i Malmö tingsrätt. Men 19-åringen är inte ensam. Sammanlagt har Rekryteringsmyndigheten anmält 75 personer sedan oktober förra året för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.

Under april och maj förra året skickade Rekryteringsmyndigheten ut kallelser till 90 000 svenska ungdomar födda 1999. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: SARA STRANDLUND

Flest anmälningar i Skåne

Skåne ligger i topp bland regionerna med 21 anmälda, därefter kommer Stockholm med 20 anmälningar. På tredje plats kommer Dalarna med fem.

– Vi gör polisanmälningar först efter att vi undersökt om den som inte kommer har ett godtagbart skäl, säger avdelningschef Bo Forssten på Rekryteringsmyndigheten.

Godtagbara skäl kan till exempel vara egen sjukdom eller sjukdom i familjen.

– Glömska räknas inte som ett godtagbart skäl, säger Bo Forssten.

Han uppger att tre till fyra som åtalats har dömts. I några ärenden har anmälningarna avskrivits. Straffet för att utebli är böter. 

Av de som kallas till mönstring görs en preliminär uttagning av cirka hälften.

 

Kvällsposten rättar: Fel bild. Tidigare bildsattes artikeln med en bild på Kronprinsessan Victoria på Amfibieregementet i Berga utanför Stockholm.