Sofias insändare, publicerad på Barometerns hemsida.
Sofias insändare, publicerad på Barometerns hemsida.

19-åriga Sofia Lentini: "Jag vill inte jobba"

Publicerad

Sofia Lentini, 19, vill inte jobba. Det skriver hon i en insändare i tidningen Barometern.

Nu har hon fått både ris och ros för sina ord.

– Det samhälle vi lever i är förödande både för människor och för miljön, säger hon till tidningen.

Att insändare kan skapa starka reaktioner har Kvällsposten tidigare skrivit om. Nu är det 19-åriga Sofia Lentinis ord som väckt starka känslor bland annat på sociala medier.

I en insändare i tisdagens Barometern skriver Sofia Lentini att ingen som inte vill ska vara tvungen att arbeta. I stället vill hon införa en medborgarinkomst.

– Arbetet är i dag så förknippat med identitet att det snarare blivit så att man måste ha ett jobb för att kunna existera, säger hon till Barometern.

Hon pekar på att alltför stort fokus i dag ligger på arbete. Att människor som utförsäkras eller på annat sätt går arbetslös ofta mår dåligt och känner ett utanförskap.

Medborgarlön

I insändaren hänvisar hon bland annat till ett projekt i Namibia där människor fått medborgarlön. Ett försök där invånarna snarare har blivit mer än mindre produktiva, skriver hon.

Hon säger till Barometern att hennes inställning till arbete inte har något med lathet eller rädsla att göra. Hon menar bara att ett arbete skulle komma i konflikt med hennes idéer om att upprätthålla ett felaktigt system.

– Människor ser inget alternativ. Det är bara arbetslinjen som råder. Det samhälle vi lever i är förödande både för människor och för miljön, säger hon till Barometern.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag