Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-åriga Sofia Lentini: "Jag vill inte jobba"

Sofias insändare, publicerad på Barometerns hemsida.

Sofia Lentini, 19, vill inte jobba. Det skriver hon i en insändare i tidningen Barometern.

Nu har hon fått både ris och ros för sina ord.

– Det samhälle vi lever i är förödande både för människor och för miljön, säger hon till tidningen.

Att insändare kan skapa starka reaktioner har Kvällsposten tidigare skrivit om. Nu är det 19-åriga Sofia Lentinis ord som väckt starka känslor bland annat på sociala medier.

I en insändare i tisdagens Barometern skriver Sofia Lentini att ingen som inte vill ska vara tvungen att arbeta. I stället vill hon införa en medborgarinkomst.

– Arbetet är i dag så förknippat med identitet att det snarare blivit så att man måste ha ett jobb för att kunna existera, säger hon till Barometern.

Hon pekar på att alltför stort fokus i dag ligger på arbete. Att människor som utförsäkras eller på annat sätt går arbetslös ofta mår dåligt och känner ett utanförskap.

Medborgarlön

I insändaren hänvisar hon bland annat till ett projekt i Namibia där människor fått medborgarlön. Ett försök där invånarna snarare har blivit mer än mindre produktiva, skriver hon.

Hon säger till Barometern att hennes inställning till arbete inte har något med lathet eller rädsla att göra. Hon menar bara att ett arbete skulle komma i konflikt med hennes idéer om att upprätthålla ett felaktigt system.

– Människor ser inget alternativ. Det är bara arbetslinjen som råder. Det samhälle vi lever i är förödande både för människor och för miljön, säger hon till Barometern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!