Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-årig elev utnämndes till ”Årets fuckgirl” på skolbalen

Den 19-åriga eleven, här på bild, vill vara anonym men också berätta om det som hände. Foto: Privat

Skolbalen i Malmö skulle bli starten på en månad fylld av studentaktiviteter och firanden. 

Men för en kvinnlig elev fick kvällen en helt annan inramning när hon blev utsedd till ”Årets fuckgirl” av en jämnårig skolkamrat. 

– Det ska vara den bästa tiden av ens gymnasietid, men det blev verkligen den värsta för mig, säger hon. 

I början av maj i år samlades avgångseleverna från en skånsk gymnasieskola för att ha skolbal i Västra hamnen i Malmö. 

– Jag var förväntansfull. Jag hade pratat med en som är ett år äldre och gick på balen förra året. Hon tyckte att det var underbart, så vi trodde att det skulle bli en speciell kväll som man skulle minnas som någonting bra, berättar den kvinnliga eleven. 

Utnämndes till ”Årets fuckgirl”

Ett par veckor före balen hade eleverna fått nominera varandra i kategorier som exempelvis ”Årets snygging”. Eleven berättar att de kände till vilka utnämnanden som skulle komma, men att de inte visste något om motiveringarna. 

Vilka som utsetts tillkännagavs av skolkommittén under middagen och sist ropades ”Årets fuckgirl” och ”Årets fuckboy” upp.

Inför de 400 andra eleverna fick den kvinnliga studenten se sig själv utnämnas till ”Årets fuckgirl”. En motivering lästes upp och i bakgrunden spelades en låt med budskapet att hon var en hora.

– De sa ”nu ska vi läsa upp den värsta till sist”. Jag blev helt chockad, jag hade ingen aning, säger hon. 

Lämnade festen: ”Blev helt förstörd”

Den kvinnliga eleven fick gå upp på scenen och ta emot en sak att hänga runt halsen, samt en inramad tavla med hela motiveringen. 

– Jag hade inte önskat någon den här texten, den var så himla grov. Den sista raden var värst, där stod ”vi kan inte räkna på fingrar och tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”. 

Balen började runt 18-tiden på kvällen. Bara fyra timmar senare var eleven hemma. Hon berättar att hon inte orkade vara kvar på festen. 

– Allt kom efteråt, då bröt jag ihop. När alla började prata blev jag helt förstörd. 

– Familjen var upprörd och jag var ledsen. Hela min kväll var förstörd. Jag hade köpt klänning, skor, sminkat mig och gjort håruppsättning. Men allt det där var bara förgäves, för mitt minne av kvällen var förstört.

Foto på ”motiveringen” ur polisens förundersökning.

Rektorn: ”Känns extremt svekfullt”

Några lärare fanns inte på plats under middagen, men när skolledningen fick veta vad som hänt dagen efter balen startade man en utredning.

– Jag reagerade så klart med emfas i detta och på måndagen samlade vi skolkommittén och jag fick klart för mig vad som hade hänt och skett, säger rektorn. 

Han berättar att ledningen är förvånad och besviken över händelsen.

– Det här har föranletts av oerhört uppstyrda studenterier flera år tillbaka, med olika aktiviteter. Vi har polisen, räddningstjänsten och kommunen med oss, och allt vi gör har vi styrt upp stenhårt, säger han och fortsätter:

– Det skulle aldrig förekomma ett studentflak med sexistiska eller rasistiska budskap eller undertoner, utan vi är på det hela tiden och fostrar dem. Men detta höll man undan hela skolledningen. Och det är det som gör att det känns extremt svekfullt.

Jämnårig elev åtalad för grovt förtal

Den jämnårige skolkamraten som läst upp motiveringen pekades till slut ut som skyldig.

Han polisanmäldes av skolan och är nu åtalad för grovt förtal, för att ha utpekat den kvinnliga eleven som ”klandervärd i sitt levnadssätt” genom att utnämna henne till ”Årets fuckgirl”. 

Eleven erkänner de faktiska omständigheterna men nekar till brott.

Vad fick skolan för förklaring till händelsen?

– Ja... grupptryck, att man ville spetsa till det lite, säger rektorn. 

Han menar att skolledningen efter händelsen har försökt att vara ännu tydligare med vilka regler som gäller för de olika studentfirandena.

– När vi samlade årets skolkommitté var detta prio ett, att tydliggöra vad vi förväntar oss och vad vi inte kommer att acceptera överhuvudtaget.

– Tittar man på de som går i trean nu och som ska ta studenten tycker de att det är fruktansvärt det som har hänt. Det är för jävligt. De är djupt besvikna på sina äldre skolkamrater.

Förstörde studenttiden

Den kvinnliga eleven säger att händelsen påverkade hennes resterande tid fram till studentdagen. Hon berättar att hon inte ville gå på så kallade nedräkningsfester och inte heller delta i andra gemensamma aktiviteter. 

– Det ska vara den bästa tiden av ens gymnasietid, men det blev verkligen den värsta för mig.

– Alla på hela skolan snackade om detta, även de som är två år yngre. Det var blickar i matsalen, tissel och tassel. 

Den manliga eleven som utsågs till ”Årets fuckboy” ska inte ha velat medverka i skolans utredning eller ta händelsen vidare på något sätt. 

Den kvinnliga studenten menar att han fick en mer ”upplyftande” motivering och Sydsvenskan skriver att han ska ha blivit mycket stolt över utnämnandet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!