18-åringar ges vaccin – går emot regionen

Doktor24 kritiserar beskeden från Region Skåne.
Foto: Pressbild
Maria Landgren, vaccinsamordnare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinsamordnare Maria Landgren ska följa upp Doktor24:s beslut att gå ut med 18+ på en restdoslista – då det strider mot regionens ordning. 

Doktor24 menar att de fått motstridiga besked av regionen och att de varit tvungna att ta beslutet. 

– De har sagt att vi ska vaccinera aktuell åldersgrupp men att vi inte får kasta doser. Det går inte ihop i praktiken, säger Sara Dannborg, kommunikationschef Doktor24. 

Det var på onsdagens pressträff som vaccinsamordnaren Maria Landgren fick frågan om hur hon ser på att Doktor24 upprättar en restdoslista med personer från 18 år, vilket innebär att 18+ kan sätta upp sig för vaccin om det blir någon dos över. 

Sedan i tisdagskväll har 35 år och äldre möjlighet att boka tid för vaccin i Skåne. 

– Jag kände inte till det. Man ska ha en restdoslista för man ska inte kassera vaccin, och den ska följa prioriteringsordningen. Vi öppnar nu i femårsintervall. Så restdoslistan är just nu 30-35, vi har inte gått ut med 18 plus. Så det får jag följa upp i så fall, om de har gått ut med det, svarade hon. 

”Agerar klokt och ansvarsfullt”

Doktor24 står dock fast vid sitt beslut. De menar att de behöver ha en lista med yngre personer för att inte behöva kasta doser. 

– Vi har så långt det är möjligt försökt att gå kraven från regionen till mötes. De har inte heller uttryckligen sagt att vi inte får göra så här, utan bara att vi ska vaccinera den här åldersgruppen, säger Sara Dannborg, kommunikationschef Doktor24. 

– Allt vaccin måste användas, inget får gå till spillo. Men de har inte sagt hur vi ska lösa det, fortsätter hon. 

Sara Dannborg tror dock inte att det blir många 18-åringar som kommer få vaccin via listan. 

– Vi ringer de äldsta på listan först, klargör hon. 

– Vi tycker att vi agerar klokt och ansvarsfullt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!