Platsen för skjutningen – samma som för knappt ett år sedan. Foto: Fritz SchibliPlatsen för skjutningen – samma som för knappt ett år sedan. Foto: Fritz Schibli
Platsen för skjutningen – samma som för knappt ett år sedan. Foto: Fritz Schibli
Polisen har skickat flera patruller till platsen. De jobbar nu med informationsinhämtning på plats. Foto: Fritz SchibliPolisen har skickat flera patruller till platsen. De jobbar nu med informationsinhämtning på plats. Foto: Fritz Schibli
Polisen har skickat flera patruller till platsen. De jobbar nu med informationsinhämtning på plats. Foto: Fritz Schibli
Den skjutne 18-åringen kom in i butiken och bad om hjälp. Foto: Christer El-MochantafDen skjutne 18-åringen kom in i butiken och bad om hjälp. Foto: Christer El-Mochantaf
Den skjutne 18-åringen kom in i butiken och bad om hjälp. Foto: Christer El-Mochantaf
Polisen sökte av området med hund. Foto: Christer El-MochantafPolisen sökte av området med hund. Foto: Christer El-Mochantaf
Polisen sökte av området med hund. Foto: Christer El-Mochantaf

18-åring sköts med flera skott

Publicerad

Strax före klockan 20 på lördagskvällen fick polisen larm om en ny skottlossning i Malmö. Den hade skett på Munkhättegatan.

En 18-årig man ska enligt uppgift till Kvällsposten ha träffats av flera kulor – en tog i hans skyddsväst, andra tog i benet. Skadorna är allvarliga men inte livshotande.

Ärendet rubriceras som försök till mord. 

Larmet kom in till polisen klockan 19.47. Då hette det att en man skulle ha blivit skjuten vid en butik på Munkhättegatan.

– En person har anträffats skjuten och förts till sjukhus med ambulans, säger Johanna Persson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

Polisen skickade flera patruller och hittade en man med misstänkta skottskador.

– Han var vaken och talbar när han fördes till sjukhus med ambulans. Han anträffades vid en butik på Munkhättegatan vid Lindängen, säger Johanna Persson.

Offret bar skyddsväst

Region Skånes pressjour uppger att den skadade är en man född 1999 och att hans skador betecknas som allvarliga men inte livshotande.

Enligt uppgift till Kvällsposten ska den skjutne ha träffats i benet av flera skott, men han bar en skyddsväst som troligen räddade honom från värre skador. Han är känd av polisen sedan tidigare.

Kvällspostens fotograf på plats uppger att skjutningen har skett på exakt samma parkeringsplats som för knappt ett år sedan.

Den 29 februari 2016 sköts en tungt kriminell 30-årig man ihjäl på just den parkeringsplatsen. En 23-årig man sitter häktad som misstänkt för det dådet.

Avspärrningarna hävdes

I poliskretsar är området känt för en omfattande handel med cannabis.

Redan strax före klockan 21 hävdes polisens avspärrning utanför den aktuella butiken. En ny avspärrning upprättades på Kantatgatan en liten bit från platsen där 18-åringen hittades.

Polisen tror att ett trapphus där ska vara brottsplatsen, och skickade dit kriminaltekniker för att säkra spår. Ett skotthål i en ruta vittnar om att något har hänt där.

Mannen som äger butiken där den skjutne mannen hämtades av ambulans, var den som hade ringt 112. Efter att polisen hävt avspärrningarna samlas oroliga kunder hos honom.

– Jag förstod inte först vad det var, han kom in till butiken och bad mig ringa ambulans. Det tog ungefär tio minuter innan de kom, säger butiksägaren.

Butiken är en kombinerad livsmedelsbutik och snabbmatsställe.

Inte första gången

– Det är inte första gången det händer något i det här området. Alla vet hur det ser ut här, det är kriminalitet och saker som händer. För några månader sedan sköt de en annan person här. Jag vet inget om de här killarna men jag ser dem komma och gå, fortsätter ägaren.

Under tiden som han väntade på ambulans fick den skadade mannen hjälp av personer i närheten. Men hur illa det var med honom uppfattade aldrig ägaren.

– Vi pratade med polisen när de kom och sa vad vi visste.

– Jag lämnade strax efter klockan sju. Då var det inte en enda person här utanför, säger en förvånad man som ser polisen avveckla sig från platsen.

"Rädda för att gå ut"

Flera i området vittnar om att de är rädda för att gå ut.

Bakom butiken, i skydd av mörkret, står ett kompisgäng och röker. Efter att ha läst vad som hänt tänker de avsluta lördagskvällen tidigare än planerat och gå hem.

– Jag och min kompis kom ner, vi skulle iväg, och då fick vi panik. Poliserna sprang mot oss och sa att vi skulle stanna där, säger två tonårsflickor.

– Men så som det har blivit i Malmö nu, det kan inte fortsätta. Folk blir oroliga och mammor har fått sina söner mördade. Men inget händer. Poliserna bara lägger ner fallet och kommer ingenstans. Det hade behövts fler kameror här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag