Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

18-åring sköts med flera skott

Platsen för skjutningen – samma som för knappt ett år sedan. Foto: Fritz Schibli
Polisen har skickat flera patruller till platsen. De jobbar nu med informationsinhämtning på plats. Foto: Fritz Schibli
Den skjutne 18-åringen kom in i butiken och bad om hjälp. Foto: Christer El-Mochantaf
Polisen sökte av området med hund. Foto: Christer El-Mochantaf

Strax före klockan 20 på lördagskvällen fick polisen larm om en ny skottlossning i Malmö. Den hade skett på Munkhättegatan.

En 18-årig man ska enligt uppgift till Kvällsposten ha träffats av flera kulor – en tog i hans skyddsväst, andra tog i benet. Skadorna är allvarliga men inte livshotande.

Ärendet rubriceras som försök till mord. 

Larmet kom in till polisen klockan 19.47. Då hette det att en man skulle ha blivit skjuten vid en butik på Munkhättegatan.

– En person har anträffats skjuten och förts till sjukhus med ambulans, säger Johanna Persson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

Polisen skickade flera patruller och hittade en man med misstänkta skottskador.

– Han var vaken och talbar när han fördes till sjukhus med ambulans. Han anträffades vid en butik på Munkhättegatan vid Lindängen, säger Johanna Persson.

Offret bar skyddsväst

Region Skånes pressjour uppger att den skadade är en man född 1999 och att hans skador betecknas som allvarliga men inte livshotande.

Enligt uppgift till Kvällsposten ska den skjutne ha träffats i benet av flera skott, men han bar en skyddsväst som troligen räddade honom från värre skador. Han är känd av polisen sedan tidigare.

Kvällspostens fotograf på plats uppger att skjutningen har skett på exakt samma parkeringsplats som för knappt ett år sedan.

Den 29 februari 2016 sköts en tungt kriminell 30-årig man ihjäl på just den parkeringsplatsen. En 23-årig man sitter häktad som misstänkt för det dådet.

Avspärrningarna hävdes

I poliskretsar är området känt för en omfattande handel med cannabis.

Redan strax före klockan 21 hävdes polisens avspärrning utanför den aktuella butiken. En ny avspärrning upprättades på Kantatgatan en liten bit från platsen där 18-åringen hittades.

Polisen tror att ett trapphus där ska vara brottsplatsen, och skickade dit kriminaltekniker för att säkra spår. Ett skotthål i en ruta vittnar om att något har hänt där.

Mannen som äger butiken där den skjutne mannen hämtades av ambulans, var den som hade ringt 112. Efter att polisen hävt avspärrningarna samlas oroliga kunder hos honom.

– Jag förstod inte först vad det var, han kom in till butiken och bad mig ringa ambulans. Det tog ungefär tio minuter innan de kom, säger butiksägaren.

Butiken är en kombinerad livsmedelsbutik och snabbmatsställe.

Inte första gången

– Det är inte första gången det händer något i det här området. Alla vet hur det ser ut här, det är kriminalitet och saker som händer. För några månader sedan sköt de en annan person här. Jag vet inget om de här killarna men jag ser dem komma och gå, fortsätter ägaren.

Under tiden som han väntade på ambulans fick den skadade mannen hjälp av personer i närheten. Men hur illa det var med honom uppfattade aldrig ägaren.

– Vi pratade med polisen när de kom och sa vad vi visste.

– Jag lämnade strax efter klockan sju. Då var det inte en enda person här utanför, säger en förvånad man som ser polisen avveckla sig från platsen.

"Rädda för att gå ut"

Flera i området vittnar om att de är rädda för att gå ut.

Bakom butiken, i skydd av mörkret, står ett kompisgäng och röker. Efter att ha läst vad som hänt tänker de avsluta lördagskvällen tidigare än planerat och gå hem.

– Jag och min kompis kom ner, vi skulle iväg, och då fick vi panik. Poliserna sprang mot oss och sa att vi skulle stanna där, säger två tonårsflickor.

– Men så som det har blivit i Malmö nu, det kan inte fortsätta. Folk blir oroliga och mammor har fått sina söner mördade. Men inget händer. Poliserna bara lägger ner fallet och kommer ingenstans. Det hade behövts fler kameror här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!