Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18 000 virussmittade värphöns måste avlivas

Måste avlivas. Efter att fågelsjukdomen newcastlesjukan upptäckts bland hönor på en gård i Vellinge måste djuren avlivas. OBS: Hönan på bilden har inget samband med artikeln.Foto: TOMMY PEDERSEN
Provresultat visar att 18 000 höns har smittats. OBS: Hönorna på bilden har inget samband med artikeln.Foto: SHUTTERSTOCK
OBS: Hönorna på bilden har inget samband med artikeln.Foto: SHUTTERSTOCK

Ett fall av fågelsjukdomen newcastlesjuka har upptäckts på en gård i Vellinge i Skåne. 

Provresultat visar att 18 000 värphöns har smittats.

– Den här virussjukdomen är mycket smittsam, men den drabbar inte människor, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Misstankar om att allt inte stod rätt till med djuren väcktes av personal på gården.

– Man hade fått problem med produktionen och skickat prover till oss. I går kväll (läs fredag, reds anm) kom svaret som visade att det är Newcastlesjuka, säger han.

Proverna visar att 18 000 höns är smittade.

– Inledningsvis rörde det sig om en avdelning på gården med 9 000 fåglar, säger Karl Ståhl.

Skyddsområde har införts

Enligt ett pressmeddelande har Jordbruksverket infört ett restriktionsområde kring den drabbade gården, det är i syfte att minska risken för att smittan ska spridas.

Ett skyddsområde med tre kilometers radio har också upprättats. Det innebär bland annat att fåglar och fjäderfän i fångenskap inom området måste hållas inomhus. 

Vidare innebär det att det är förbjudet att transportera levande fåglar (även burfåglar) kläckägg och fågelprodukter inom skyddsområdet.

Newcastlesjuka är en allvarlig djursjukdom som kan drabba tam- och vildfåglar. Viruset angriper nervsystem, andningsorgan och tarmkanal. 

Newcastlesjuka ger ökad dödlighet

Den ger ökad dödlighet, andningsbesvär, diarré, rörelsestörningar och minskad äggproduktion.

Smittan sprids bland annat genom direktkontakt med fåglar, men även med redskap, kläder och fordon.

– Jag vet inte hur det är i det här fallet men i tidigare fall har smittan spridits genom vilda fåglar, säger Karl Ståhl.

 Djuren på hönsgården i Vellinge kommer att avlivas.

Samtidigt som nyheten om de smittade hönsen i Vellinge kom berättar danska medier om en stor besättning med höns i området kring den dansk-tyska gränsen.

Till följd av det utbrottet kommer omkring 30 000 höns att avlivas, rapporterar Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!