Styrkor från räddningstjänsten i Ystad, Tomelilla och Simrishamn ryckte ut till branden. Foto: ANDERS GRONLUND WWW.STRIXPHOTO.NETStyrkor från räddningstjänsten i Ystad, Tomelilla och Simrishamn ryckte ut till branden. Foto: ANDERS GRONLUND WWW.STRIXPHOTO.NET
Styrkor från räddningstjänsten i Ystad, Tomelilla och Simrishamn ryckte ut till branden. Foto: ANDERS GRONLUND WWW.STRIXPHOTO.NET
Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Foto: Anders GrönlundRoger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Foto: Anders Grönlund
Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.  Foto: Anders Grönlund

Flerfamiljshus brann – efter dödsolyckan

Publicerad

Det började brinna i ett flerfamiljshus i Borrby på Österlen under natten mot onsdag.

Styrkor från räddningstjänsten i Ystad, Tomelilla och Simrishamn ryckte ut till branden.

– Det har börjat i en anslutning till en liten bar, säger Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.  

Det är oklart hur branden uppstått.

– Vi vet inte om den är anlagd eller inte, men vi kan inte utesluta något i nuläget, säger Roger Larsson.

Hotellet evakuerades. 17 personer befann sig i fastigheten vid tillfället.

– Det var mycket rök i hela fastigheten. Branden kunde släckas tämligen omgående. Det kunde ha blivit betydligt värre, säger Roger Larsson.

Ingen person skadades.

– Vi håller på att rökventilerar och går genom alla utrymmen för att säkerställa att det inte kan flamma upp igen, säger Roger Larsson. 

Hotellet evakuerades. 17 personer befann sig i fastigheten vid tillfället.Foto: ANDERS GRONLUND WWW.STRIXPHOTO.NET

90-årig kvinna omkom i brand

Förvaltaren av byggnaden berättar om hur han larmades om branden:

– Jag fick ett samtal av vår personal. Det var andra olyckan på senare tid. Vi hade fattat beslutet att ha en person på hotellet för man vet aldrig. Det var den personen som slog larm om branden, säger förvaltaren Roger Nilsson.

Incidenten inträffar bara två veckor efter dödsbranden i Borrby då en 90-årig kvinna omkom. Huset fattade eld och innan brandkåren kom fram hade flera privatpersoner samlats. De har vittnat om hur de hörde den 90-åriga kvinnan i en av lägenheterna på andra våningen ropa på hjälp. När heltidsstyrkan från Simrishamn kom fram efter drygt en halvtimme hittades den 90-åriga kvinnan död i lägenheten.

Incidenten inträffar bara två veckor efter dödsbranden i Borrby.Foto: Anders Grönlund

”Det är jättejobbigt efter en sån olycka”

Trots att fastigheten inte fick större skador under nattens brand står det klart att den senaste tidens händelser har tärt på invånarna.

– Det är jättejobbigt efter en sån olycka. Vi är glada att vi har en person som kunde larma om detta, säger Roger Nilsson.

Enligt polisen ska det ha brunnit i en papperskorg.

– Vi hade en patrull på plats, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag