Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åring våldtog flickor som var 12, 13 och 15 år

En pojke på 17 år har dömts för tre fall av våldtäkt mot barn och ett fall av våldtäkt, plus flera andra brott.

Hans offer var 12, 13 och 15 år gamla. Straffet blev ett års sluten ungdomsvård. En vuxen hade fått över fyra års fängelse.

Pojken, som bor i Landskrona, var placerad i ett jourhem när han i september 2020 begick ett av övergreppen – riktat mot en tolvårig flicka som också var jourhemsplacerad.

Jourhemsföräldrarna larmade polis när flickan berättade vad som hänt. Lunds tingsrätt fäste ingen tilltro till pojkens påstående att hon själv tagit initiativet.

Lunds tingsrätt dömer 17-åringen till ett års sluten ungdomsvård utan möjlighet till villkorlig frigivning.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Straffvärdet för en vuxen person skulle ha legat på väl över fyra års fängelse, konstaterar rätten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 13-årig flicka utsattes två gånger för övergrepp i omklädningsrummet till en idrottshall i april 2020. Detta nekade 17-åringen helt till i rätten.

Han fälldes för våldtäkt mot barn för övergreppen mot de båda minderåriga flickorna.

Fick lov att sova över

En 15-årig flicka, som han fälls för att ha våldtagit i november förra året, hade låtit honom sova över hemma hos henne när han hade missat bussen.

Vid den tidpunkten hade han inte återvänt till sitt boende på ett HVB-hem efter en permission därifrån.

Flickan utsattes för våldtäkt när hade tagit medicin mot sin ångestproblematik, blivit sömnig och fått svårt att värja sig. Hon vaknade först när övergreppet redan pågick.

17-åringen hävdade inför rätta att han och 15-åringen haft ”ömsesidigt och frivilligt” sex. Flickan har gjort självmordsförsök efter övergreppet, enligt hennes mamma.

Fyra år för en vuxen

Lunds tingsrätt fann 17-åringen överbevisad om alla våldtäkterna och bedömde att straffvärdet för en vuxen person skulle ha legat på väl över fyra års fängelse.

Reducerat i relation till pojkens låga ålder skulle ett fängelsestraff bli 18 månader. Men han döms till ett års sluten ungdomsvård utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Han döms även för sexuellt ofredande, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott.

17-åringen har inte ”någon insikt om behov av en förändrad attityd i förhållande till andra människor”, skriver Lunds tingsrätt i domen. 

TV: Mordmisstänkte mannen nekar till brott

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!