Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åring utvisas för grov våldtäkt

Malmö tingsrätt dömer den 17-årige afghanske pojken för grov våldtäkt och olaga hot till sluten ungdomsvård och utvisning.
Foto: RONNY JOHANNESSON
När flickan kom hem och berättade vad som hade hänt ringde föräldrarna till polisen. De förhörde henne och såg till att hon läkarundersöktes.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En 17-åring dömdes på måndagen av Malmö tingsrätt för grov våldtäkt och olaga hot. Han och en 14-årig kompis våldtog en lindrigt utvecklingsstörd tonårsflicka flera gånger utomhus i vintras.

En del av händelseförloppet filmades.

Den yngre pojken kunde inte åtalas.

Händelsen som 17-åringen nu har dömts för utspelades i Arlöv utanför Malmö i mitten av januari, då vädret var fuktigt och nollgradigt. Han och flickan hade haft kontakt per sms tidigt på kvällen och stämt träff.

Enligt en kurator är flickans utvecklingsstörning av den arten att hon gärna vill "göra som man förväntar sig eller tycker att hon ska göra", och att hon "är lätt att få med sig och inte ifrågasätter".

Hennes intelligens motsvarar maximalt en tolvårings nivå.

Upprepade sexuella övergrepp

Hon har själv berättat hur 17-åringen gav sig på henne inne i en gångtunnel. Han drog av henne kläderna på underkroppen och utsatte henne för upprepade sexuella övergrepp.

Även 14-åringen tog del i övergreppen. Efteråt filmade killarna flickan medan de turades om att kyssa henne.

Innan hon fick gå hem hotade 17-åringen henne.

”Nu är vi tillsammans. Om du pussar eller knullar någon annan kommer jag att döda dig.”

Föräldrarna ringde polisen

När flickan kom hem berättade hon omedelbart för sina föräldrar vad som hade hänt. Under tiden efter händelsen har hon mått dåligt – första veckan efteråt gick hon inte ens i skolan.

I rätten har 17-åringen hävdat att han först varit hemma hos flickan och ätit, och att paret sedan gått ut och haft sex "i glad stämning". Det finns en del teknisk bevisning mot honom har han inte lyckats förklara.

Rätten dömer 17-åringen för grov våldtäkt eftersom flickan "utsatts för flera sexuella övergrepp av olika personer var för sig men i en följd". Han döms även för olaga hot för vad han sa till flickan efter våldtäkterna.

Tio månaders inlåsning

Straffet blir tio månaders sluten ungdomsvård.

17-åringen kom till Sverige som ensamkommande flykting sommaren 2013. Han har sin familj i Afghanistan och ska utvisas dit på tio år efter att han avtjänat sitt straff.

Chefsrådmannen var dock av annan mening och ville inte att han skulle utvisas.

Den 14-årige pojken är inte dömd för något brott men hans ärende har överlämnats till socialnämnden i den kommun där han är bosatt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!