Malmö tingsrätt dömer den 17-årige afghanske pojken för grov våldtäkt och olaga hot till sluten ungdomsvård och utvisning. Foto: RONNY JOHANNESSONMalmö tingsrätt dömer den 17-årige afghanske pojken för grov våldtäkt och olaga hot till sluten ungdomsvård och utvisning. Foto: RONNY JOHANNESSON
Malmö tingsrätt dömer den 17-årige afghanske pojken för grov våldtäkt och olaga hot till sluten ungdomsvård och utvisning. Foto: RONNY JOHANNESSON
När flickan kom hem och berättade vad som hade hänt ringde föräldrarna till polisen. De förhörde henne och såg till att hon läkarundersöktes. Foto: TOMAS LEPRINCENär flickan kom hem och berättade vad som hade hänt ringde föräldrarna till polisen. De förhörde henne och såg till att hon läkarundersöktes. Foto: TOMAS LEPRINCE
När flickan kom hem och berättade vad som hade hänt ringde föräldrarna till polisen. De förhörde henne och såg till att hon läkarundersöktes. Foto: TOMAS LEPRINCE

17-åring utvisas för grov våldtäkt

Publicerad

En 17-åring dömdes på måndagen av Malmö tingsrätt för grov våldtäkt och olaga hot. Han och en 14-årig kompis våldtog en lindrigt utvecklingsstörd tonårsflicka flera gånger utomhus i vintras.

En del av händelseförloppet filmades.

Den yngre pojken kunde inte åtalas.

Händelsen som 17-åringen nu har dömts för utspelades i Arlöv utanför Malmö i mitten av januari, då vädret var fuktigt och nollgradigt. Han och flickan hade haft kontakt per sms tidigt på kvällen och stämt träff.

Enligt en kurator är flickans utvecklingsstörning av den arten att hon gärna vill "göra som man förväntar sig eller tycker att hon ska göra", och att hon "är lätt att få med sig och inte ifrågasätter".

Hennes intelligens motsvarar maximalt en tolvårings nivå.

Upprepade sexuella övergrepp

Hon har själv berättat hur 17-åringen gav sig på henne inne i en gångtunnel. Han drog av henne kläderna på underkroppen och utsatte henne för upprepade sexuella övergrepp.

Även 14-åringen tog del i övergreppen. Efteråt filmade killarna flickan medan de turades om att kyssa henne.

Innan hon fick gå hem hotade 17-åringen henne.

”Nu är vi tillsammans. Om du pussar eller knullar någon annan kommer jag att döda dig.”

Föräldrarna ringde polisen

När flickan kom hem berättade hon omedelbart för sina föräldrar vad som hade hänt. Under tiden efter händelsen har hon mått dåligt – första veckan efteråt gick hon inte ens i skolan.

I rätten har 17-åringen hävdat att han först varit hemma hos flickan och ätit, och att paret sedan gått ut och haft sex "i glad stämning". Det finns en del teknisk bevisning mot honom har han inte lyckats förklara.

Rätten dömer 17-åringen för grov våldtäkt eftersom flickan "utsatts för flera sexuella övergrepp av olika personer var för sig men i en följd". Han döms även för olaga hot för vad han sa till flickan efter våldtäkterna.

Tio månaders inlåsning

Straffet blir tio månaders sluten ungdomsvård.

17-åringen kom till Sverige som ensamkommande flykting sommaren 2013. Han har sin familj i Afghanistan och ska utvisas dit på tio år efter att han avtjänat sitt straff.

Chefsrådmannen var dock av annan mening och ville inte att han skulle utvisas.

Den 14-årige pojken är inte dömd för något brott men hans ärende har överlämnats till socialnämnden i den kommun där han är bosatt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag