Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring tvingade ung flicka till sexövergrepp

Efter år av övergrepp berättade flickan vad som hade skett. Socialtjänsten gjorde en polisanmälan.
Foto: MATS ENDERMARK
17-åringen dömdes på torsdagen i Lunds tingsrätt till ungdomsvård. Den kommer att pågå i minst två år.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En 17-årig Landskronakille döms för upprepade sexbrott mot en betydligt yngre flicka. Övergreppen började när hon var i tolvårsåldern och pågick i flera års tid.

Om han varit vuxen hade han fått över fyra års fängelse – nu döms han till ungdomsvård. Han ska också betala offret 140 000 kronor i skadestånd.

Enligt domen har den nu 17-årige killen utsatt flickan för sexuella övergrepp från försommaren 2016 till våren 2018. Då hade hon fortfarande inte fyllt 15 år.

Han döms på alla de tre punkterna i åtalet – utnyttjande av barn för sexuell posering, våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

Han ska ha förmått den minderåriga flickan att fotografera sig själv åt honom, och även vid flera tillfällen utsatt henne för direkta fysiska övergrepp.

Socialen polisanmälde

Till sist berättade flickan vad som hade hänt för en person som tog ansvar. Det var socialtjänsten i Landskrona som gjorde polisanmälan.

17-åringen ska inte ha tvingat flickan med våld att göra honom till viljes. I stället heter det att han "övertalade henne att medverka genom intensiv påtryckning".

– De olika övergreppen har följt väsentligen samma mönster och har skett vid flera tillfällen, skriver Lunds tingsrätt i sin dom.

17-åringen erkänner allt

Han erkänner allt som läggs honom till last. Möjligen är han oenig i fråga om hur många gånger han utsatt flickan för sexövergrepp, men inte på något avgörande vis.

Redan i september placerades 17-åringen på ett så kallat HVB-hem (hem för vård eller boende) där han får professionellt stöd och behandling för sin problematik.

Han har skrivit under ett vårdkontrakt och kan räkna med att fortsatt vårdas på hemmet – mer än 50 mil hemifrån – i minst två år.

På HVB-hem i två år

Under den tid som han redan har vistats på hemmet har 17-åringen inte fått lämna det på egen hand. Han har haft väldigt lite egen frihet.

Planen är att han så småningom ska gå i vanlig skola, men att HVB-hemmets personal ska följa med honom tills han visar att han klarar att hantera undervisningen.

Eftersom vården på hemmet är så omfattande anser domstolen att den är fullt tillräcklig som påföljd för sexbrotten som 17-åringen döms för.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!